Expunerea la mucegai, risc pentru sănătate. Cinci simptome de toxicitate pe care le poți confunda cu alte boli

Data actualizării: | Data publicării:

5 semne că ești expus la mucegai. Simptomele de toxicitate pe care le poți confunda cu alte boli

Simptomele de toxicitate ale mucegaiului seamănă cu simptomele altor probleme de sănătate comune. Un specialist în remedierea mucegaiului recunoscut la nivel național spune că expunerea la mucegai poate duce la probleme de sănătate mult mai mari.

Strănuturi, tuse, senzație de depresie și oboseală? În timp ce aceste senzații te-ar putea face să te gândești la o răceală sau la alergiile de toamnă, cauza ar putea fi alta. Dacă aceste simptome tind să persiste sau să se înrăutățească ori de câte ori sunteți acasă, acesta ar putea fi un semn că sunteți expus la mucegai.

Michael Rubino, specialist în domeniul mucegaiului și al calității aerului, precum și autorul cărții The Mold Medic, un ghid al experților pentru eliminarea mucegaiului a explicat, pentru The Healthy, că, pe lângă problemele respiratorii, expunerea la mucegai a fost legată și de demența cu debut precoce și Alzheimer în cercetări anterioare.
 "Ne petrecem 90% din timp în interior", spune el. "Învățăm lucruri noi în fiecare zi despre toate efectele pe care casele noastre le pot avea asupra sănătății noastre, dar toate semnele duc cam în același loc că, dacă vrem să ne îmbunătățim sănătatea, aerul pe care îl respirăm are un efect foarte profund asupra acesteia."

Este adevărat: mai ales dacă nu ați fost atenți la locurile ascunse în care crește mucegaiul, expunerea la mucegai în timp poate avea consecințe grave.  Deși curățenia regulată este extrem de importantă pentru a controla mucegaiul din casa ta, fii de asemenea conștient de aceste semne tăcute ale expunerii la mucegai înainte ca orice boală să se agraveze.


Este posibil să aveți simptome asemănătoare cu cele ale alergiilor

În timp ce alergiile sunt din ce în ce mai frecvente, simptomele asemănătoare alergiilor, cum ar fi strănut, tuse, mâncărimi la nivelul ochilor și al gâtului, nas înfundat, iritații ale pielii și erupții cutanate sunt, de asemenea, semne timpurii ale expunerii la mucegai - cunoscute și sub numele de toxicitate a mucegaiului. "De obicei, începe cu alergii neobișnuite", spune Rubino. "Observă că se îmbolnăvesc mai frecvent; poate că au nasul înfundat sau au simptome de tip alergic".

Rubino spune că aceste simptome ale expunerii la mucegai pot apărea cu diverse termene - uneori imediat, sau uneori cu reacții întârziate. Dacă vă confruntați cu simptome cronice de tip alergie în timp ce sunteți acasă, discutați cu medicul dumneavoastră.

Este posibil să aveți probleme de respirație

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), expunerea la mucegai poate declanșa și simptome de astm, cum ar fi dificultăți de respirație și respirație șuierătoare. Acesta poate fi un simptom comun al expunerii la mucegai chiar și pentru cei care nu se confruntă cu alergii în mod sezonier.

CDC subliniază, de asemenea, cercetări anterioare care au constatat că expunerea la mucegai poate agrava orice astm preexistent.


Este posibil să vă simțiți obosit

Să recunoaștem: oboseala este un simptom comun pentru mulți dintre noi. Dar Rubino subliniază că senzația de oboseală este, de asemenea, un rezultat comun al expunerii la mucegai acasă.

Un studiu din 2013 publicat în Toxins a constatat că expunerea la diferite tipuri de mucegai - în special micotoxine, tipul de mucegai care poate crește pe alimente, precum și în condiții de căldură și umiditate în interiorul casei - poate provoca oboseală cronică.


Este posibil să vă confruntați cu ceață cerebrală

Pe lângă oboseală, expunerea la mucegai poate provoca, de asemenea, senzația de ceață cerebrală, ceea ce duce la senzația de letargie și chiar de uitare. Rubino subliniază că acesta este, de obicei, un rezultat al inflamației pe care o experimentează organismul atunci când este expus la mucegai: "Începi să experimentezi probleme intestinale din cauza inflamației pe care mucegaiul și toxinele o pot provoca. Inflamația intestinală poate duce la inflamarea creierului, care apoi poate cauza o întreagă serie de simptome neuropsihiatrice".

Experții subliniază că mucegaiul este un iritant pentru organism care poate provoca un răspuns inflamator. Doar ca un exemplu, un studiu neuropsihologic din 2009 a sugerat că atunci când creierul este inflamat cronic din cauza expunerii la mucegai, acest lucru poate duce chiar la afectarea cognitivă pe termen lung.

 


Este posibil să vă simțiți deosebit de anxios sau deprimat

"Vedem o mulțime de studii care arată că mucegaiul are un impact asupra sănătății mintale a oamenilor prin anxietatea și depresia oamenilor", spune Rubino. Potrivit unui articol publicat pe Environmental Health Perspectives, cei care sunt expuși la mucegai au un risc de depresie cu 34% până la 44% mai mare.

Alte studii din ultimii ani, cum ar fi unul din 2020, au demonstrat că expunerea la mucegai poate crește comportamentul de tip anxietate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel