Expunerea îndelungată la soare, extrem de nocivă pentru piele. Medicii trag un semnal de alarmă: Există riscul de a face cancer

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Expunerea îndelungată la soare atrage extrem de multe consecințe, avertizează specialiștii.

Toate femeile își doresc un bronz de invidiat și, când vine vorba de asta, sacrificiile făcute nu au limită. Medicii avertizează însă, în fiecare an, faptul că expunerea îndelungată la soare nu este soluția, ci acest lucru va aduce doar consecințe.

"Ar trebui să ne dăm cu cremă pentru soare, și datorită faptului că există riscul de a face cancer de piele, dar și pentru că pielea noastră va îmbătrâni mult mai repede, decât e programată genetic. Avem cu toții o bancă de ultraviolete în care se stochează toate expunerile noastre solare și, din păcate, ele nu se șterg cu vremea, ci sunt memorate de pielea noastră.", a spus doctorul dermatolog Iulia Panțuri, în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, de pe Antena 1. 

Doar 15 minute sunt suficiente pentru a lua vitaminele de la soare

"Faptul că vrei să iei vitamine de la soare este o scuză pentru publicul larg, dar nu pentru medici. Doza noastră de vitamina D se produce în 10-15 minute de expunere solară, cu jumătate din expunerea corpului, adică dacă stăm în tricou și pantaloni scurți, cel puțin 10 minute sunt suficiente. Deci asta nu e o scuză ca să stăm excesiv la soare.", a continuat ea. 

Trebuie să ne dăm mereu cu cremă de protecție, nu doar la plajă

De asemenea, specialiștii trag un semnal de alarmă asupra faptului că nu trebuie să ne dăm cu cremă de protecție doar atunci când stăm la soare, întrucât există multe alte ocazii în care sunt expuși, fără să ne dăm seama.

"Expunerea la soare nu înseamnă doar când stăm la plajă. Înseamnă când ieșim cu copiii în parc, când mergem la cumpărături, când ne plimbăm pe stradă. Radiațiile ultraviolete trec și prin geam, astfel încât, dacă biroul nostru este lângă geam, și stăm cu orele acolo, sau dacă conducem un drum lung, este important să ne dăm cu cremă de protecție, pentru că ne putem arde foarte bine și în mașină.", a spus specialistul.

Ce spun dermatologii despre solar

Dacă vrem un bronz perfect, solarul nu este o variantă de luat în calcul, spun dermatologii. 

"Expunerea la solar nu o să fie recomandată niciodată de un medic dermatolog. Radiațiile sunt în doze foarte mari, drept urmare, în câteva minute putem obține un bronz de câteva zile la mare. Este adevărat că pielea care nu este obișnuită cu soarele se arde mai ușor pentru că nu produce melanină, însă e important de știut că producția de melanină începe la 48 de ore de la prima expunere la soare. Asta înseamnă că în primele două zile de vacanță doar vom oxida melanina pe care o avem în corp și vom rămâne descoperiți în primele 48 de ore,  de aceea toată lumea se arde în primele două zile.", a mai spus medicul dermatolog.

Dacă folosim creme solare, nu putem sta mai mult timp la soare

De asemenea, nici dacă folosim creme cu protecție solară nu avem voie să stăm pentru prea mult timp la soare, expunerea fiind la fel de gravă. Mai mult, persoanele cu tenul închis nu sunt o excepție de la această regulă.

"Cremele de protecție au rolul să ne confere un plus de siguranță și nu sunt o justificare pentru a sta de dimineața până seara la soare. Inclusiv pielea închisă la culoare se poate arde, dacă stăm prea mult timp la soare și dacă nu ne protejăm și, de multe ori, este mai greu de sesizat decât la pielea albă.", a continuat ea.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel