Exploziv, viu și “nefardat”. Răzvan Oprea, invitație inedită la teatru: „O călătorie în centrul omului de azi și de ieri”

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Florin Ghioca
Descriere foto: Sursa foto: Florin Ghioca

Răzvan Oprea, actor și regizor, dezvăluie, pentru cititorii Spectacola, care este mesajul spectacolului „Stupid Fucking Bird”.

Stupid Fucking Bird, în regia lui Răzvan Oprea, o adaptare liberă și non-conformistă având ca punct de plecare Pescărușul lui Cehov, are premiera pe 4 iunie la Teatrul Național București. 

„Stupid Fucking Bird, este un spectacol născut din dorința de a crea viață adevărată pe scenă  și de a lua specatatorii într-o călătorie extraordinară prin viața și destinul unor oameni (arhetipuri) care ne seamănă atât de mult tuturor.
Un specatacol care pleacă de la cel mai pur convențional și ajunge la intensități paroxistice.
O călătorie în centrul omului de azi și de ieri!
Exploziv, viu și “nefardat””, a declarat Răzvan Oprea pentru Spectacola. 

 

Stupid Fucking Bird, de Aaron Posner


Traducere: Evelina Siminică

Regie: Răzvan Oprea
Scenografie: Silvia Horobeanu
Video: Silvia Horobeanu
Light design: Andrei Niculescu
Muzica: Rareș Varniote
Coregrafie: Florin Fieroiu
Regia tehnică: Adrian Ionescu, Luțu Scobeniuc

Distribuție

Emma: Cecilia Bârbora

Sorn: Marius Bodochi

Con: Eduard Adam

Nina: Cosmina Olariu

Trigorin: Vitalie Bichir

Mash: Alexandra Sălceanu

Dev: Emilian Mârnea Copilul: Matei Dumitru

Stupid Fucking Bird a fost creată și a avut premiera mondială în iunie 2013 la Woolly Mammoth Theatre Company, Washington, D.C.; Howard Shalwitz, Director Artistic și Jeffrey Herrmann, Director General.

Stupid Fucking Bird a avut premiera în New York la The Pearl Theatre Company; Hal Brooks, Director Artistic.

 

Dincolo de șirul nesfârșit de montări fidele literei și spiritului cehovian, piesele lui  Cehov provoacă noile generații de dramaturgi și regizori să ofere reinterpretări moderne care să rezoneze mai bine cu cerințele publicului contemporan.

De aceea, TNB aduce pe scenă, după un alt remix Cehov (Trei surori de Radu Afrim), o adaptare liberă și non-conformistă având ca punct de plecare Pescărușul lui Cehov: Stupid Fucking Bird de Aaron Posner, în regia lui Răzvan Oprea.

Piesa cu titlu ireverențios a dramaturgului american Aaron Posner, câștigătoare a unui Premiu Helen Hayes pentru cea mai bună piesă, păstrează temele cehoviene din Pescărușul, ca dragostea neîmpărtășită, visele spulberate sau căutarea unor noi forme de artă teatrală, dar le plasează pe fundalul frenetic al secolului XXI.

„În ciuda aparentei sale răzvrătiri față de original, adaptarea de un umor mușcător și profund sensibilă a lui Posner se apropie mai mult decât alte piese/adaptări de complexitatea emoțiilor din piesa lui Cehov. Dl. Posner transformă un scriitor clasic tratat adesea cu respect formal într-o oglindă care arată în detalii clare tot ceea ce este nou la nefericirea oamenilor de astăzi (mult mai obsedați de această temă), precum și ceea ce este atemporal (dragostea care-ți tulbură viața, suferința vieții de zi cu zi etc.)” New York Times

La rândul său, Răzvan Oprea, actor al TNB și absolvent al unui Master în Regie de teatru, propune pe scena Sălii Pictură un spectacol modern, provocator, exploziv, o abordare proaspătă a unui clasic al dramaturgiei universale. Cu talent și versatilitate artistică, o distribuție în care se remarcă nume consacrate ale Naționalului bucureștean (Cecilia Bârbora și Marius Bodochi), alături de mai tinerii lor colegi (Eduard Adam, Cosmina Olariu, Vitalie Bichir, Alexandra Sălceanu, Emilian Mârnea) populează simultan două lumi - cea a eroilor cehovieni și cea a personajelor lui Aaron Posner.

„Îi aduce Pescărușului un reglaj fin și modern– am putea spune că ia o operă de artă celebră și o redimensionează, adăugându-i mulți pixeli. Nu se aventurează departe de intriga de bază a Pescărușului și, dacă nu cunoașteți sau nu țineți minte piesa, vă puteți bucura de Stupid Fucking Bird ca de o piesă complet nouă.” Newsworks

„Pescărușul lui A.P. Cehov explorează complexitatea relațiilor umane, în special cruzimea iubirii, fiind, în același timp, o incursiune în natura artei teatrale.

Cu un text inteligent și pătrunzător, fără a fi pretențios, Stupid Fucking Bird este o operă de artă distractivă, spirituală, ocazional peiorativă și deseori întunecată. O piesă cu un ritm alert, amuzantă, inteligentă și deseori profundă. 

Chiar dacă nu ați văzut niciodată Pescărușul sau nu ați meditat la semnificația artei spectacolului, Stupid Fucking Bird vă va captiva cu perspectivele sale neașteptate despre capacitatea oamenilor de a iubi, de a se afunda în nefericire sau de a-și explora creativitatea. Dacă sunteți un iubitor al lui Cehov sau student la teatru, s-ar putea ca această piesă să vă să impresioneze puternic." Talkin Broadway



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel