Semne sigure că ați avut deja COVID-19. Ce spun specialiștii

Data publicării:
Coronavirus, pixabay/ autor Gerd Altmann
Descriere foto: Coronavirus, pixabay/ autor Gerd Altmann

Cel puțin 10% dintre victimele coronavirusului au rămas cu o boală cronică care s-ar putea să nu dispară niciodată. Acești oameni suferă de sindromul post-COVID, o serie de simptome debilitante care pot fi fatale pentru viață.  Citiți mai departe care sunt semnele sigure că ați avut deja coronavirus. 

Vă simțiți mai obosit

Oboseala - nu doar "somnolență", ci o oboseală a întregului corp, care vă consumă energie - este simptomul nr. 1 cel mai frecvent al COVID-19. "Oboseala care vine cu boala cronică nu înseamnă pur și simplu să te simți epuizat sau ca și cum ai avea nevoie de un pui de somn", spune Tessa Miller, autoarea noii cărți esențiale What Doesn't Kill You, despre cum să faci față bolilor cronice. "Este mistuitoare și chiar debilitantă, și s-ar putea să nu se rezolve doar prin obținerea unei nopți de somn sau chiar prin odihnă timp de câteva zile. Încerc mereu să explic că da, bolnavii cronici au nevoie de la fel de multă odihnă pe cât spunem noi că avem nevoie."

 

Este posibil să simțiți ceață cerebrală

Dr. Anthony Fauci numește acest lucru incapacitate de concentrare, dar poate fi mult mai rău. "Acesta este un subiect comun în grupurile mele de sprijin pentru bolile cronice", spune Miller. "Ceața cerebrală poate apărea din cauza bolilor în sine"- cum ar fi  COVID-"sau din cauza medicamentelor care ne tratează bolile. Se poate simți ca și cum nu ești pe deplin treaz, ca și cum ai trece prin zi simțindu-te în mod constant somnoros sau într-o stare aproape de visare. De asemenea, se poate simți ca și cum ți-ar fi greu să te concentrezi sau să îți amintești lucruri, chiar și lucruri care s-au întâmplat recent - și asta te poate face să te simți speriat, anxios sau panicat. S-ar putea să simți că nu poți avea grijă de tine sau de cei dragi la fel de bine cum ai putea în mod normal, iar această ceață îți stă în calea muncii și a sarcinilor zilnice."

 

Este posibil să simțiți dificultăți de respirație

 

Având în vedere că COVID-19 este o boală respiratorie, plămânii sunt afectați în mod natural. "Asistenta Sandy Iskandar spune că s-a îmbolnăvit de COVID-19 în timpul verii, iar acum, după mai bine de șase luni, încă se confruntă cu efectele secundare de lungă durată ale virusului", potrivit Fox10. "Ea se confruntă cu pierderi de memorie, dificultăți de respirație, amețeli și dureri de cap." "Este imprevizibil. Poți să fii complet bine câteva zile și apoi, dintr-o dată, în a treia zi, să uiți cum să-ți legi șireturile", spune ea, potrivit etathis.com

 

Este posibil să aveți tuse

O tuse provocată de COVID-19 este adesea uscată. Scott Cohen, 48, un medic de poliție pensionat din Long Island, N.Y., spune EMS World că, după COVID, are o tuse și o exacerbare a sinuzitei preexistente. "De-a lungul anilor, la fel ca mulți primii respondenți, am devenit desensibilizat la multe lucruri", spune Cohen. "Eram mai îngrijorat pentru soția și copiii mei dacă mi se întâmpla ceva". Acum, însă: "Îmi amintesc că aveam dureri fizice severe, disconfort și o incapacitate de a respira".

 

Este posibil să aveți dureri toracice

 

"M-am îmbolnăvit prima dată în februarie și abia în august am dezvoltat dureri în piept ", povestește Marina Oshana la UC Davis.

 

Este posibil să aveți dureri musculare

Dr. Fauci a spus că cei care călătoresc mult timp suferă de "mialgie" - care "descrie durerile musculare și durerile, care pot implica ligamentele, tendoanele și fascia, țesuturile moi care conectează mușchii, oasele și organele", potrivit Johns Hopkins.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel