Efectele secundare ale consumului excesiv de suc de portocale. Avertismentul medicilor

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Sucul de portocale este una dintre băuturile din fructe cel mai des consumate atât de către copii cât și de adulți. Ne place să-l savuram începând încă de dimineață la micul dejun până seara. Cu toate astea, consumul excesiv poate cauza probleme serioase de sănătate.

Sucul de portocale este încă perceput pe scară largă ca o opțiune mai sănătoasă decât alte băuturi zaharoase, cum ar fi sucurile, deoarece este făcut din fructe - dar cele două nu sunt prea diferite. În timp ce zahărul din sucurile de fructe 100% este natural și nu adăugat, așa cum se întâmplă în băuturile îndulcite cu zahăr, modul în care organismul dumneavoastră procesează și reacționează la acest zahăr este în esență același, potrivit unei analize JAMA Network Open. În plus, sucul de portocale conține adesea la fel de mult zahăr și la fel de multe calorii.

Sucul de portocale este, fără îndoială, o sursă bună și excelentă de câțiva nutrienți esențiali - un pahar de suc de portocale conține între 80-100% din valoarea zilnică de vitamina C, 10% DV de potasiu, 15% DV de tiamină și 15% DV de acid folic, împreună cu polifenoli și alte substanțe fitochimice - însă are și câteva calități mai puțin îmbucurătoare, cum ar fi 24 de grame de zahăr.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, deși sucurile de fructe nu sunt la fel de dăunătoare ca băuturile zaharoase, cu siguranță nu sunt la fel de sănătoase ca fructele întregi și există efecte secundare negative ale consumului acestora. În același timp, datorită concentrației sale de micronutrienți benefici, există de fapt unele beneficii.

1 Este posibil să luați în greutate

La fel ca majoritatea alimentelor și băuturilor, sucul de portocale conține calorii - aproape toate provenind din zahăr. Fără niciun nutrient sățios, care încetinește digestia, cum ar fi fibrele, grăsimile sănătoase sau proteinele, sucul de portocale poate provoca un vârf și o prăbușire a zahărului din sânge, ceea ce poate cauza creșterea în greutate în același mod în care o face sifonul, potrivit unui studiu JAMA. Acest lucru este deosebit de îngrijorător în special dacă beți în mod regulat suc de portocale ca atare.

 

2.  Este posibil să vă creșteți riscul de diabet de tip 2

Rezultatele unui studiu realizat în 2013 în cadrul BMJ pe o perioadă de 24 de ani, la care au participat peste 180.000 de persoane, au arătat că consumul unei porții de suc de fructe în fiecare zi a fost asociat cu un risc cu până la 21% mai mare de a dezvolta diabet, în timp ce un consum mai mare de fructe integrale a fost asociat în mod semnificativ cu un risc cu 23% mai mic de diabet de tip 2. Autorul principal, Dr. Qi Sun, profesor asistent în cadrul Departamentului de Nutriție de la Harvard School of Public Health, a explicat raționamentul: "Procedeele de preparare a sucurilor duc la un conținut mai scăzut de fitochimicale benefice și fibre alimentare. În plus, lichidele din sucuri sunt absorbite mai rapid și duc la schimbări mai dramatice după consum în ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge și de insulină decât fructele întregi solide", potrivit eatthis.com

 

3. Cauzeaza probleme dentare

Dinții sunt cele mai dure formațiuni ale organismului, sunt acoperiți de smalț care are în compoziția sa substanțe minerale, apa și substanțe organice. Sucul de portocale are un conținut ridicat de acizi și zahăr care reacționează cu calciul din smalțul dinților, provocând deteriorarea acestora.

 

4. Crește riscul de osteoporoză

Vitamina C este necesară pentru metabolismul calciului în organism, pentru a avea oase mai puternice. Excesul de vitamina C duce la o concentrație mare de calciu care produce demineralizarea osului, crescând riscul de osteoporoză.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel