Eclipsă de Soare parţială, vizibilă din jumătatea de nord a ţării

Data publicării:
Eclipsă, foto Unsplash/ autor: Jongsun Lee
Descriere foto: Eclipsă, foto Unsplash/ autor: Jongsun Lee

O eclipsă parţială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar, se va produce joi, fenomenul fiind vizibil doar în jumătatea nordică a ţării. 

"Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parţială din jumătatea de nord a ţării noastre. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13,17, în nord-vest, şi va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. Dacă doriţi să o priviţi, va trebui să folosiţi un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop, eclipsa se poate observa prin proiecţie, fără a privi Soarele. Nu priviţi direct Soarele, pentru că puteţi orbi", precizează reprezentanţii Observatorului într-o postare pe Facebook.

 

Eclipsa va fi vizibilă în Transilvania, în Banat şi în mare parte din Moldova, notează Agerpres. 

 

Este important de reţinut faptul că gradul de acoperire/obturare a Soarelui de către Lună este foarte mic, 1-2%, şi este cu atât mai mare cu cât observatorul se află la o latitudine mai înaltă, Satu Mare fiind localitatea din ţară de unde Soarele va fi acoperită în cel mai mare grad, de 2%. Fenomenul se produce când Soarele se află sus pe cer şi poate fi observat numai cu filtre speciale, cu ochelari speciali realizaţi pentru a privi Soarele.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Social


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel