E păcat să speli duminica? Părintele Vasile Ioana face lumină: „Dumnezeu nu e absurd. Nu ar trebui să înghițim tradiții prostești”

Data publicării:
Parintele Vasile Ioana. captură video PRO TV
Descriere foto: Parintele Vasile Ioana. captură video PRO TV

Părintele Vasile Ioana a vorbit despre regulile și tradițiile care  ar trebui respectate duminica.

Părintele Vasile Ioana a fost invitat în emisunea Vorbește Lumea, de la PRO TV, acolo unde a vorbit despre păcatul de a munci duminica, dar și despre treburile gospodărești, pe care creștinii se tem să le facă în ziua de duminică, de teamă că ar fi considerate un păcat.

 

Duminica este considerată zi de odihnă, iar unele treburi gospodărești, cum ar fi spălatul, sunt considerate a fi un păcat dacă le faci în această zi, potrivit tradițiilor din bătrâni.


Părintele Vasile Ioana demontează aceste tradiții și spune care sunt, de fapt, păcatele.


"Nu ar trebui să înghițim așa tradiții fără să înțelegem ce este în spatele lor. De aceea cred că în Sf. Scriptură, în Biblie, în Cuvântul lui Dumnezeu, în poruncile lui Dumnezeu se găsesc adevărurile Dumnezeiești. Dumnezeu ne-a creat, noi suntem copiii Lui și el ne-a dat niste instrucțiuni de utilizare a vieții. Cele 10 Porunci aflate în Biblie (...) Ce a zis Dumnezeu, iată în porunca a 4-a ce spune Dumnezeu: "Adu-ți aminte omule, de ziua de odihna, că s-o sfințești pe ea, tu, să sfințești ziua. Să lucrezi șase zile, să-ți faci lucrul tău, dar ziua a 7-a este ziua de odihna închinată Domnului Dumnezeului tău, să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care intra-n casa ta (...)".

Părintele Vasile Ioana spune că prima parte a zilei de duminică ar trebui dedicată odihnei și rugăciunii, iar după ora șapte seara putem să ne realizăm activitățile gospodărești.

"E important să înțelegem ce este această muncă. Iisus Hristos, Domnul nostru a dat la o parte ceea ce se numea blestemul legii. Adică înțelegerea legii în literă. Și el însuși îi ceartă pe iudei atunci când unii exagerau, și le spunea Iisus: Nu hrăniți și voi animalul în ziua de sabat (...). Și atunci, ce înseamnă ziua Domnului, dimineața ne trezim puțin mai târziu că e duminica, zi de odihna și mergem la biserică fraților, unde ne întâlnim cu Dumnezeu, îi dam lui Dumnezeu timpul asta (...) După aceea am venit acasă, avem prânzul acesta festiv, duminica e zi de odihna, nu gătim. Dacă de exemplu iți chemi niște prieteni la grătar, nu, încălzești practic carnea aceea și o aduci la temperatura la care poți să o mănânci atunci. Daca după ce ai mâncat la prânz, s-a umplut chivueta de vase, eu însumi, că și tata de trei copii și soț implicat, eu bag vasele în mașină mea de spălat. Eu spăl vasele pe care le-am folosit atunci. Tot ceea ce tine de activitate de duminica, adică pregătirea mesei, dacă de exemplu vine copilul meu și gătim ceva împreună de drag (...), o activitate de familie. Nu muncești. Deci atenție, odihna înseamna comuniune cu prieteni (...). Este o prostie, aici spun că nu ar trebui să înghițim tradiții prostești. Într-adevăr, unii spun că nu ai voie să te speli duminica, greșit. Ei considerau și asta o muncă, dar astăzi dai drumul la duș și te speli. Dacă vin niște prieteni nu poți să-i aștepți transpirat. Deci nu este păcat să te speli duminica".

"Păcat este să ai o activitate, o muncă, ce poți face în celelalte zile (...). Dar, tu, ca mămică, dacă copilul tău are nevoie de pantalonași, iar luni dimineața trebuie să-i pui sandvișul pentru scoală (...). Astea le facem după 7 seara. Dumnezeu nu e absurd".



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel