Durerile de spate. Cauze, simptome și metode de tratament. Dr. Tarek Nazer: Durerea care durează mai mult de trei luni este considerată cronică

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
EXCLUSIV
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Durerile de spate au devenit o reală problemă, în zilele noastre. Doctorul Tarek Nazer a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, câte tipuri de durere de spate există și cum trebuie să le tratăm.

Una dintre consecințele pandemiei a fost înmulțirea, peste noapte, a joburilor remote. Chiar dacă mulți s-au bucurat pentru facilitatea de a lucra din confortul propriei locuințe, munca de acasă a venit la pachet și cu anumite aspecte mai puțin neplăcute. Printre ele, se numără durerea de spate. Doctorul Tarek Nazer, medic primar ortoped, a explicat în exclusivitate pentru Spectacola, cauzele care duc la durerile de spate și cum trebuie tratate acestea.

„În general, durerile lombare, denumite și dureri de mijloc, sunt cauzate de leziuni. Deși extrem de supărătoare și vocale, trebuie știut că durerile de spate tratate în mod corespunzător într-un stadiu incipient poate ajuta la limitarea simptomelor atât în durată, cât și în severitate. Simptomele variază de la o durere slabă până la o senzație de 'înjunghiere'. Durerea poate face dificilă mișcarea sau păstrarea unei poziții drepte a spatelui. Durerea acută a spatelui apare brusc, adesea după o vătămare din cauza sportului sau a ridicării grele. Durerea care durează mai mult de trei luni este considerată cronică.”, explică dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, pentru Spectacola.

Există mai multe tipuri de durere de spate

Specialistul a explicat, de asemenea, faptul că nu toți ne confruntăm cu același tip de durere de spate, acestea putând fi de mai multe feluri.

„Este adevărat, durerea de spate poate fi diferită, ba chiar există tot soiul de clasificări în acest sens. Durerea mecanică (durerea axială) este durerea care apare, în primul rând, din partea mușchilor, a ligamentelor, a articulațiilor sau a oaselor din coloana vertebrală și din jurul acesteia. Acest tip de durere tinde să fie localizată în partea inferioară a spatelui, feselor și, uneori, partea superioară a picioarelor.

Durere radiculară poate apărea dacă o rădăcina a nervilor spinali devine afectată sau inflamată. Senzația sa specifică este durere ascuțită, electrică, de arsură, și poate fi asociată cu amorțeala sau slăbiciune (sciatică). Este de obicei simțită pe o singură parte a corpului.

De obicei, durerea lombară își are debutul după o activitate intensă sau un traumatism, însă există și situații în care apare din senin, aparent fără o cauză serioasă. Durerea poate începe brusc sau se poate dezvolta treptat.”, continuă chirurgul ortoped.

Ce trebuie să faci, dacă ai o durere de spate

Determinarea cauzei, care a generat apariția durerii de spate, este primul pas pe care trebuie să-l facem în această călătorie a vindecării durerii de spate.

„Atunci când îmi ajunge în cabinet un pacient care se plânge de durere lombară primul lucru pe care îl fac este să-i recomand teste imagistice. Razele X, scanările TC, ultrasunete și RMN îmi sunt necesare pentru a verifica problemele osoase, problemele legate de disc sau probleme cu ligamentele și tendoanele din spate. Dacă suspectez o problema cu oasele din spate, recomand o scanare osoasă sau test de densitate osoasă. Electromiografia (EMG) sau testele de conducere a nervilor pot ajuta la identificarea unei probleme cu nervii.”, continuă medicul ortoped.

Kinetoterapia și fizioterapia, ajută la eliminarea durerii de spate

Kinetoterapia se traduce printr-un tratament prin mișcare, care este diferită de sportul pe care o facem la o sală de sport sau fitness. Ea presupune un complex de exerciții speciale, indicate pentru fiecare afecțiune în parte, recomandate de către medicul specialist și efectuate sub supravegherea atentă a kinetoterapeutului. Este foarte important de știut faptul că efectul kinetoterapiei apare de la primele ședințe, dar sunt necesare cel puțin 10 ședințe pentru a avea un rezultat favorabil.

„Cu siguranță, constante în protocolul de tratament al durerilor lombare sunt programele de kinetoterapie și fizioterapie. Împreună cu echipa de terapeuți în recuperare medicală elaborez un protocol de tratament personalizat.”, conchide medicul Tarek Nazer.




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel