Durerile de cap: motivele ascunse din spatele acestora. Câte feluri există

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Usman Yousaf
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Usman Yousaf

Durerile de cap: de ce apar și când sunt un semnal de alarmă? Care sunt simptomele migrenelor?

Durerea de cap poartă denumirea de cefalee, această "este difuză, cuprinde tot capul, însă există o zonă predilectă și anume zona bitemporală”, a declarat Dr. Corneliu Teodor pentru emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV.

Când apare cefaleea?

Medicul adaugă faptul că „această cefalee este specifică sindromului migrenos. Durerile de cap sunt, în general, nu atât de periculoase, marea majoritate. Procentual, marea majoritate sunt de tip migrenos, sunt psihogene, anxietatea poate să dea o durere, starea de tensiune, starea de stres. Contează foarte mult caracterul durerii, dacă acest caracter s-a schimbat în timp și trebuie să mai spun că sunt și anumite dureri de cap care, într-adevăr presupun un substrat organic: o tumoră cerebrală”.

Când e periculoasă

Există situații în care cefaleea are cauze grave. Acest tip de durere de cap „are niște semne de însoțire, este continuă, se intensifică progresiv, de-a lungul a câteva zile și săptămâni, este însoțită de greață și vărsături, poate să fie însoțită de un semn neurologic, o pareză, o hemipareză și atunci lucrurile se complică”, avertizează doctorul și ne spune că cefaleea violentă „survine din senin și poate să semnifice un anevrism cerebral care a rupt, în care sângele se acumulează în spațiul subarahnoidian și irită foițele care învelesc creierul, meningele cerebral, dar de altfel creierul ca atare nu doare.” 

Totodată, doctorul recomandă consultul de specialitate „dacă frecvența crizelor migrenoase s-a îndesit în timp și dacă caracterul durerii migrenoase s-a schimbat oarecum. Atunci putem să ne gândim la o afecțiune organică, iar bolnavul trebuie musai investigat”.

 

Migrena

Migrena este cel mai comun tip de durere de cap, iar medicul anunță că „marea majoritate a pacienților acuză o cefalee bitemporală în migrenă. Migrena are un caracter aparte, este o durere pulsatilă, bolnavul simte aceste zvâcniri. Este o durere paroxistică, nu apare din senin...Durează 2-3 ore, maximum o zi și este însoțită de o stare generală de rău, este o durere de cap care, de cele mai multe ori, duce bolnavul la pat, să se întindă. Se poate manifesta cu fotofobie, bolnavul nu suportă lumina.

Citește continuarea pe DC MEDICAL

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel