Drama trăită de Roxana Nemeș. Diagnosticul de endometrioză, operația și speranța că va deveni mamă: „E o boală care nu te omoară, dar te chinuie”

Data publicării:
Roxana Nemes, foto Instagram
Descriere foto: Roxana Nemes, foto Instagram

Roxana Nemeș a fost diagnosticată cu endometrioză. După trei ani de chin și de durere, vedeta a fost operată, iar acum speră să devină mamă cât mai curând.

Roxana Nemeș a trecut anul trecut printr-o operație de endometrioză. Endometrioza este o boală rară, debilitantă, care este de multe ori greu de diagnosticat. Femeile cu endometrioză trăiesc cu dureri cumplite și, în unele cazuri, ajung să aibă probleme cu fertilitatea. 

La un an de la operație, vedeta spune că este nerăbdătoare să devină mamă. 

„Noi muncim de mult timp în sensul ăsta. Nu mai am răbdare, vreau să fiu mamă tânără, să fiu prietenă cu copilul meu. E momentul perfect pentru asta. Ne dorim foarte mult să devenim părinți”, a mai spus Roxana Nemeș recent, pentru OK! Magazine.

„E o boală care nu te omoară, dar te chinuie””

Vedeta a trecut printr-o adevărată dramă. În urmă cu un an, imediat după operație, ea dezvăluia că s-a luptat nu doar cu durerea, dar și cu teama de operație. Soțul vedetei i-a fost aproape și a susținut-o în drumul său spre vindecare

„Mi-a fost foarte teamă de operație, pe mine mă chinuiau durerile de trei ani și când începeau eram neom. Iubitul meu care stă non-stop cu mine, pur și simplu nu avea ce să vorbească cu mine. E o boală care nu te omoară, dar te chinuie”, spunea vedeta, în urmă cu un an, potrivit Wowbiz.

Mai mult, Roxana spunea că toată lumea o întreba când va deveni mamă, lucru care îi creștea temerile, dar și frustrările. Anul trecut, după operație, vedeta a mai făcut un pas important în viața ei, s-a căsătorit. 

„Toată lumea mă întreba când mă mărit, dar barza vine când vrea Dumnezeu. Astfel de momente sunt cele mai importante din viaţă, nu m-am grăbit, mi-am dorit să fie cu omul pe care îl iubesc din tot sufletul. Ne-am bucurat de moment şi suntem în extaz. Îl iubesc de mulţi ani, cumva e un pas important. Când Dumnezeu ne va da un copil, e important ca micuțul să aibă o familie” ,  a mai explicat Roxana Nemeș.

 

Ce este ENDOMETRIOZA

Endometrioza este o boală progresivă, de multe ori debilitantă care afectează 10% la 15% dintre femei în timpul anilor lor de reproducere, ducând la infertilitate ȋn 30-40% din cazuri. Endometrioza presupune, la nivel anatomic, multiplicarea aberantă a celulelor endometrului ce migrează în afara uterului.  

 

Potrivit Prof. Dr. Elvira Brătilă, invazia țesutului endometrial poate cuprinde ovarele, trompele uterine, vaginul și membrana care acoperă pelvisul. Implanturile ajung să infiltreze în zone mai profunde formând noduli endometriozici care provoacă aderențe cu organele din apropiere. Complicațiile pe care le poate determina sunt: leziunile peritoneale, endometrioza chistică ovariană și endometrioza profundă, cu afectări urinare, vezicale, ureterale sau afectări digestive, în special rectosigmoidiene.

 

Cum se pune diagnosticul de endometrioză?

Deși o afecțiune foarte răspândită în rândul femeilor, endometrioza nu este foarte cunoscută, iar două din trei femei cu această boală sunt diagnosticate greșit sau foarte târziu. Neexistând un algoritm de diagnostic standard acceptat în unanimitate, alegerea modalităților imagistice pentru suspiciunea diagnosticului de endometrioză sunt efectuate în funcție de: istoricul pacientei, examenul clinic, simptome, tratamentul efectuat și răspunsul la tratament. Analiza minuțioasă a acestor factori poate sugera prezența și localizarea implanturilor. Identificarea corectă a simptomelor și ecourilor pe care boala le produce ȋn corp, pot să ghideze alegerea investigației imagistice adecvate în funcție de compartimentul afectat. 

 

„Din cauza simptomatologiei nespecifice, diagnosticul endometriozei este dificil de pus. De cele mai multe ori femeile descoperă târziu boala, uneori în momentul în care își doresc o sarcină și acest lucru nu se întâmplă. Încep investigațiile de infertilitate și descoperim că suferă de endometrioza. În momentul de față nu există un algoritm standard acceptat în ceea ce privește diagnosticul. Alegerea modalităților imagistice pentru suspiciunea diagnosticului de endometrioză sunt efectuate în funcție de: istoricul pacientei, examenul clinic, simptome, istoricul reproductiv”, a declarat Prof. Dr. Elvira Brătilă pentru DC Medical. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel