Dragoste sau atracție fizică. Ce înseamnă când pupilele tale se dilată în prezența altei persoane

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Brands People
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Brands People

Ce înseamnă, de fapt, când pupilele tale se dilată? Este vorba oare despre iubirea adevărată?

Cel mai frecvent motiv pentru care pupilele se dilată este lumina slabă. Ochii tăi se vor dilata pentru a permite să intre mai multă lumină într-un cadru întunecat.


În mod similar, pupilele tale se vor micșora în condiții de luminozitate pentru a împiedica lumina excesivă să intre în ochi. 


Cu toate acestea, există mai multe alte motive pentru care pupilele tale se pot dilata.


Potrivit lui Gary Heiting de la All About Vision, pupilele se pot dilata din cauza medicamentelor, a leziunilor oculare, a leziunilor sau bolilor cerebrale, a consumului de droguri recreaționale și chiar a atracției sexuale. 


Ți se dilată pupilele atunci când îți place de cineva?


Potrivit cercetărilor, mușchii irisului care determină când pupilele tale se dilată sunt controlați de sistemul nervos autonom, care este responsabil pentru reacții incontrolabile.


Ochii dilatați sunt, de asemenea, un răspuns involuntar la atracția și excitarea sexuală.


Atunci când sistemul nervos este stimulat, corpul tău eliberează diverși hormoni, dacă experimentezi pofta, atracția sau atașamentul. În timp ce pofta este determinată de o dorință sexuală puternică, atracția și atașamentul cuprind o relație emoțională puternică sau un interes față de cineva. 


Cercetările sugerează că contactul vizual este esențial în interacțiunea umană, iar schimbările de emoție pot provoca dilatarea.  


De exemplu, într-un studiu din 2012, 325 de bărbați și femei au fost recrutați pentru a viziona videoclipuri erotice, în timp ce dimensiunea pupilelor lor era monitorizată. Studiul a constatat că videoclipurile erotice au dus la dilatarea pupilelor în rândul ambelor sexe. 


Acest lucru înseamnă că vizionarea de imagini, videoclipuri sau faptul de a vedea pe cineva care vă place sau pe care îl găsiți atractiv poate provoca dilatarea pupilei. 


Această dilatare a pupilei poate, la rândul său, să joace un rol în ceea ce privește persoanele pe care le urmărim din punct de vedere romantic, conform unui studiu din 1975 care a constatat că bărbații consideră mai atractive femeile cu pupile mai mari. Bărbații din cadrul studiului au descris femeile cu pupile mai mari ca fiind mai feminine și mai moi, în timp ce femeile cu pupile mai mici au fost considerate reci sau dure.


Acest lucru se poate datora faptului că suntem programați să înțelegem că pupilele dilatate echivalează cu atracția, astfel că bărbații aveau mai multe șanse să găsească atractive femeile ai căror ochi semnalizau că și ei simțeau acea atracție.


Ți se dilată pupilele atunci când te uiți la cineva pe care îl iubești?


Hipotalamusul creierului, care este implicat în calea noastră de recompensă, afectează dragostea. Hipotalamusul produce dopamină atunci când faci lucruri care îți plac, inclusiv atunci când petreci timp cu cineva pe care îl iubești.


Hormonii dopamină și norepinefrină sunt, de asemenea, eliberați atunci când suntem atrași de cineva și sunt cei care ne fac să fim excitați și euforici. 


În mod similar, oxitocina, cunoscută și sub numele de "hormonul îmbrățișării", este eliberată de hipotalamus în timpul etapei de atașament a unei relații, ceea ce reprezintă un factor important în relațiile de lungă durată și în intimitate. Potrivit lui Katherine Wu, niveluri mari de oxitocină sunt eliberate în timpul precursorilor legăturii, cum ar fi sexul și nașterea.


Fiecare dintre acești "hormoni ai iubirii" sporește dilatarea pupilelor, ceea ce înseamnă că este probabil ca pupilele tale să se dilate atunci când te uiți la cineva pe care îl iubești.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel