Dr Tudor Ciuhodaru: Hemoragia gastrointestinală superioară, ce poate provoca afecțiunea pe care o are Draga Olteanu Matei

Data actualizării: | Data publicării:
Draga Olteanu Maria, foto captură video Youtube/TVR
Descriere foto: Draga Olteanu Maria, foto captură video Youtube/TVR

Multe afecțiuni, dar și tratamente medicale, pot provoca hemoragii gastrointestinale superioare precum cea pe care o are actrița Draga Olteanu Matei

Hemoragia gastrointestinală superioară este o afecțiune medicală des întâlnită în practica clinică. Se prezintă de obicei sub formă de melenă (eliminarea prin scaun a sângelui digerat) sau hematemeză (voma cu sânge de origine digestivă), dar se poate prezenta și ca hematochezie (pierdere de sânge prin rect, de obicei datorată hemoragiei digestive inferioare, dar poate fi și rezultatul unei hemoragii digestive superioare) în caz de sângerare rapidă. 

„Este situație critică, cu risc vital imediat. Șocul hemoragic și coma indică o formă severă de hemoragiei gastrointestinală. La aceasta se adaugă faptul că vârstnicii, în  general, au patologii conexe, cardiologice și neurologice, pentru care fac tratamente cu anticoagulante, antiagregante, care agravează, potențează hemoragia digestivă. Să știți că 45% din hemoragiile digestive superioare se petrec la persoane peste 65 de ani, și de multe ori necesită resuscitate, intubare și internare la Terapie Intensivă. Dată fiind vârsta și comorbiditățile pe care cunoscuta actriță le are, prognosticul este extrem de rezervat”, a explicat conf univ dr Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, potrivit DCMEDICAL.

Evaluarea inițială a unui pacient cu suspiciune de hemoragie gastrointestinală superioară începe cu evaluarea stării hemodinamice, identificarea factorilor potențiali de risc și triajul adecvat al nivelului de îngrijire. După măsurile de resuscitare, se poate efectua o evaluare endoscopică pentru a diagnostica și trata potențial sursa sângerării. Factorii de risc care cresc tendința de sângerare recurentă ar trebui identificați și abordați. 

Citeşte mai mult



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Florentina Arcu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel