Dr. Mihail a dezvăluit ce trebuie să facem ca să fim fericiți, potrivit unui studiu. Nu te-ai fi gândit niciodată că acesta este secretul

Data actualizării: | Data publicării:
Dr. Mihail, captură video Instagram
Descriere foto: Dr. Mihail, captură video Instagram

Medicul Mihail Pautov a dezvăluit care este secretul fericirii, potrivit unui studiu care datează de 82 de ani și care este încă în desfășurare.

Dr. Mihail Pautov a dezvăluit secretul fericirii. Ei bine, calitatea relațiilor sociale poate fi cheia către o viață fericită și sănătoasă, potrivit unui studiu amplu desfășurat pe parcursul a 82 de ani de cercetare.

Pe rețelele sociale, medicul Mihail Pautov a prezentat studiul Harvard Study of Adult Development, care spune că relațiile interpersonale nu doar că influențează starea noastră de sănătate, ci sunt cruciale pentru a ne menține împliniți și fericiți pe termen lung. Acest studiu, care a urmărit viața a peste 750 de persoane, a evidențiat că nu doar prezența relațiilor, ci și calitatea lor, are un impact semnificativ asupra bunăstării noastre.

„Avem un studiu care ne arată precis ce trebuie să facem ca să fim fericiți. Cred că este unul dintre cele mai lungi studii făcute vreodată în medicină și lumea științifică și se numește Harvard Study of Adult Development. Acest studiu durează de 82 de ani și încă este în desfășurare. În studiu au fost recrutați peste 250 de studenți de la Harvard, după care au fost recrutați peste 500 de băieți tineri din familii sărace”, a spus medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.

„Relațiile sociale sunt extrem de bune pentru sănătatea fizică și sănătatea mintală, în timp ce singurătatea te poate ucide”

Potrivit acestui studiu, relațiile sociale de calitate sunt esențiale pentru sănătatea fizică și mintală, în timp ce singurătatea poate avea consecințe grave.

„Au fost studiați toți acești oameni. Mulți dintre ei au ajuns doctori, mulți dintre ei au ajuns avocați. Unul a ajuns președintele SUA. Prima concluzie majoră este că relațiile sociale sunt extrem de bune pentru sănătatea ta fizică și sănătatea ta mintală, în timp ce singurătatea te poate ucide. 

A doua concluzie este că e foarte importantă calitatea relației pe care o ai. Poți să fii singur sau poți să te simți singur printr-o mulțime de oameni pe care-i cunoști, într-o relație de căsătorie pe care o ai , iar relațiile amoroase toxice în care cei doi sunt distanți, nu-și vorbesc sau simt că nu pot conta unul pe altul sunt raportate ca fiind mai dezastruoase pentru sănătate decât divorțul”, a explicat medicul Mihail Pautov.

„Nu a existat o valoare mai puternică asupra sănătății lor decât calitate relațiilor lor”

Mai mult, calitatea relațiilor este crucială, iar relațiile toxice sunt mai dăunătoare pentru sănătate decât divorțul. Aceste concluzii sunt susținute de analizele complexe ale participanților la studiu, arătând că, la vârsta de 80 de ani, cei care au relații solide și sănătoase sunt mult mai fericiți și mai sănătoși decât cei care au alte avantaje, dar suferă de singurătate sau de relații dezechilibrate. 

„În cadrul studiului s-a luat în calcul foarte multe variabile: analizele lor, nivelul de colesterol, ce venit au, cât sport fac, dar și calitatea relațiilor lor și s-au gândit în funcție de acest valori care o să fie starea lor de sănătate la 80 de ani. Nu a existat o valoare mai puternică asupra sănătății lor decât calitate relațiilor lor. Adică cei care la 50 de ani nu făceau sport, aveau colesterolul mare, dar avea relații foarte puternice în jurul lor au fost cei care la 80 de ani erau mult mai fericiți, mai sănătoși și simțeau constant o stare de bucurie și de fericire comparativ cu ceilalți care poate aveau bani, făceau sport, aveau colesterolul bun, dar erau singuri sau nu aveau niște relații calitative”, a spus medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel