Dr. Marius Sava: Cum poți să te vindeci de diabet. Există o singură condiție foarte importantă

Data publicării:
Marius Sava
Descriere foto: Marius Sava

Diabetul zaharat este o boală care apare atunci când pancreasul nu mai produce insulină sau când organismul nu poate utiliza corect insulina secretată. 

Despre diabet se știe încă din Antichitate. Diabetul zaharat, mai ales cel de tip 2, adeseori asociat cu obezitatea, este boala secolului XX-XXI.

Diabetul se împarte două părți majore:

 

Diabetul zaharat tip 1 (autoimun) – este cauzat de apariția de autoanticorpi (antiinsulinici, antiGAT, anti celulă beta), care duce, în scurt timp, la dispariția celulelor beta secretorii și, deci, la obligativitatea tratamentului insulinic pentru asigurarea supraviețuirii.

Diabetul zaharat tip 2 (de epuizare) - în care apoptoza celulelor beta este crescută prin suprasolicitare, din varii cauze (cel mai adesea din cauza creșterii necesarului de insulină cauzată de excesul de țesut gras și/sau de creșterea lipidelor sangvine). Numărul celulelor insulinosecretoare scade progresiv și, deci, scade și secreția insulincă. Organismul folosește insulina întâi ca să ,,sature" foamea de insulină a țesutului gras, apoi ca sa depoziteze lipidele sangvine la nivelul țesutului adipos și, pe urmă, ca să scadă nivelul glicemiei, conform Sanador.

 

2. Fotografie... (diabet-pexels-polina-tankilevitch-5469026_46162800.jpg)

 

 

Diabetul zaharat tip 2 are o evoluție asimptomatic timp de mult timp. Este descoperit întâmplător. Atunci când descoperim diabetul zaharat tip 2 (asimptomatic - glicemii între 130-200 mg%), el are deja o evoluție de 6-7 ani și jumătate din masa celulelor beta-secretorii a dispărut. Boala evoluează progresiv indiferent de tratament, întrucât suprasolicitarea celulelor restante crește progresiv pe măsură ce rămân tot mai puține.

Dr. Marius Sava spune că totuși diabetul zaharat tip 2 se vindecă, doar că atenție! Trebuie descoperit în fază incipientă.

 

„Diabetul zaharat tip 2 este un diabet cauzat de noi, adică de stilul de viață. Dacă-l descoperi la început, poate să dispară. Pe măsură ce avansează, pancreasul își epuizează celulele care fac insulină și apoi diabetul devine ireversibil. La început, când ai glucoza în sânge 150 și hemoglobina glicozilata 6, poți cu regim și stil viață să nu mai ai diabet”, a zis Dr. Marius Sava în podcastul La Măruță.

 

Printre simptome, medicul a zis că la început poate apărea transpirația nocturnă. Începi să nu îți mai simți picioarele foarte bine. Începe să-ți cadă părul de pe picioare. Începi să ai tulburări de vedere și nu știi de ce. Începi să ai greață, vărsături, probleme care nu te duc cu gândul la diabet. Aceste probleme pot apărea și în debutul bolii. De asemenea, un alt semnal al diabetului este setea excesivă. Un alt semn de diabet este urinarea frecventă.

 

Vedeți mai mult aici:

 

 

 

 

VEZI ȘI: Bendeac: Nu mă sărbătoresc niciodată, dar anul acesta mi-am făcut un cadou memorabil. Costă 49 de lei - https://www.spectacola.ro/bendeac-nu-ma-sarbatoresc-niciodata-dar-anul-acesta-mi-am-facut-un-cadou-memorabil-costa-49-de-lei_36852.html

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel