Doliu în presă. Jurnalista transgender și autoarea a numeroase cărţi de călătorie a decedat

Data actualizării: | Data publicării:
captură YouTube, Pallas Athene Books
Descriere foto: captură YouTube, Pallas Athene Books

Jurnalista transgender britanică Jan Morris, autoarea a numeroase cărţi de călătorie, a decedat la vârsta de 94 de ani.

''În această dimineaţă, la 11.40, la Ysbyty Bryn Beryl, pe Llyn, scriitoarea şi călătoarea Jan Morris a plecat în cea mai mare călătorie. O lasă în urma sa pe Elizabeth, partenera sa de o viaţă'', a anunţat fiul acesteia, Twm Morys, într-o declaraţie publicată vineri.

Morris, care iniţial a semnat sub numele James, folosind apoi prenumele Jan după operaţia de schimbare de sex suferită în 1972, a publicat peste 30 de volume. Era unul dintre cei mai bine cotaţi autori de volume de călătorii, revista Publishers Weekly considerând-o ''unul dintre cei mai admiraţi şi imitaţi scriitori de călătorii în viaţă''. Printre volumele publicate se numără: ''Manhattan '45'', despre New York-ul în anul 1945, ''Venice'', trilogia ''Pax Britannica'', despre declinul Imperiului Britanic, precum şi ''Conundrum'', despre propria experienţă ca persoană transgender.

Potrivit profesoarei şi activistei pentru drepturile persoanelor transgender Debbie Hayton, volumul autobiografic publicat de Morris în 1974 a fost o revelaţie, într-o perioadă în care singurele menţionări ale persoanelor transgender din media erau în titluri triviale. ''Dacă dăm timpul înapoi cu 30 de ani, tot ce aveam era cartea lui Jan Morris'', a declarat Hayton. ''A fost o carte de pionierat în care şi-a spus povestea atunci când se spuneau puţine astfel de poveşti''.

Un volum de eseuri, ''Allegorizings'', conţinând meditaţii asupra înaintării în vârstă şi a complexităţii vieţii, va fi publicat postum. În cadrul unui interviu BBC cu scriitorul şi realizatorul Michael Palin, la rândul său un renumit călător, Morris a spus că viaţa sa a fost ''un exerciţiu egocentric de autosatisfacţie''.

''M-am bucurat pe deplin de această viaţă şi o admir'', a mai spus aceasta. ''Cred că a fost o viaţă foarte bună şi interesantă şi am construit o bună parte din ea cu bună ştiinţă''.

Născută în Somerset, Anglia, în 1926, Morris a avut cinci copii alături de partenera sa, Elizabeth - unul dintre aceştia fiind poetul şi muzicianul galez Twm Morys. Cei doi au rămas împreună după căsătoria din 1949 şi au trăit în Ţara Galilor de Nord. Autoarea a fost recompensată cu numeroase distincţii de-a lungul prolificei sale cariere, primind în 1999 titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) conform listei tradiţionale a distincţiilor acordate cu ocazia zilei de naştere a reginei, potrivit Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel