Doliu în lumea televiziunii. Prezentatorul TV american Jerry Springer a murit la vârsta de 79 de ani

Data publicării:
Lumânare, foto Unsplash/ autor: Zae Zhu
Descriere foto: Lumânare, foto Unsplash/ autor: Zae Zhu

Prezentatorul TV american Jerry Springer, cunoscut pentru emisiunile sale controversate, marcate uneori de înjurături, vulgarităţi şi altercaţii fizice, a murit la vârsta de 79 de ani.

Informaţia a fost confirmată de agentul său pentru agenţia PA, a anunţat DPA. Potrivit AFP, Jerry Springer a murit la Chicago "după o scurtă suferinţă", a anunţat site-ul TMZ.com, citând o sursă din familia jurnalistului de televiziune.

Cauza decesului ar fi un cancer pancreatic, diagnosticat în urmă cu câteva luni, au dezvăluit alte surse pentru TMZ.

"Capacitatea lui Jerry de a comunica cu oamenii s-a aflat în centrul succesului pe care l-a avut în tot ceea ce a făcut", a declarat Jene Galvin, purtător de cuvânt al familiei Springer şi bun prieten al prezentatorului TV, într-un comunicat citat de CBS.

Jerry Springer, născut în 1944 în metroul londonez, care servea de adăpost antiaerian, din părinţi imigranţi (evrei germani), s-a prezentat fără succes la alegerile pentru Congresul american în 1970, înainte de a fi ales primar al oraşului Cincinnati din statul Ohio, în 1977. Ca primar, a condus acest oraş timp de un an, precizează AFP. A fost şi consilier de campanie al lui Robert F. Kennedy, potrivit DPA.

Trash TV

A cunoscut însă succesul în calitate de prezentator al "The Jerry Springer Show", un talk-show lansat în septembrie 1991, simbol al conceptului american "trash TV", dar care a devenit un program-cult.

Emisiunea, adeseori descrisă ca un program apreciat de public, a fost iniţial un talk-show clasic, axat pe subiecte sociale şi pe evenimente din viaţa politică americană.

Jerry Springer conducea discuţiile într-un stil relativ politicos, dar, după câţiva ani, pentru a-şi îmbunătăţi cotele de audienţă, a schimbat radical tonul emisiunii şi a virat spre căutarea cu orice preţ a senzaţionalului.

În majoritatea episoadelor, invitaţii vorbeau despre problemele lor de cuplu sau despre cele din viaţa lor de familie, expunând adulterul, înşelăciunea şi josnicia.

Ghidate de Jerry Springer, discuţiile sfârşeau cu regularitate prin bătăi cu pumnii, protagoniştii acelor incidente fiind reţinuţi, doar ocazional, de agenţii de securitate prezenţi în platoul de filmare.

Înfierbântat, publicul reacţiona instantaneu şi sfârşea adeseori prin a scanda, euforic: "Jerry! Jerry!".

La sfârşitul anilor '90, emisiunea înregistra cea mai bună audienţă din rândul programelor diurne, devansând "Oprah", talk-show-ul celebrei prezentatoare Oprah Winfrey.

Popularitatea sa a fost alimentată şi de câteva episoade devenite de referinţă, precum bătaia dintre un grup de prostituate şi proxeneţii lor sau aceea dintre membri ai Ku Klux Klan şi reprezentanţi ai asociaţiei evreieşti Jewish Defense League, inclusă pe lista "grupărilor teroriste" de FBI.

"The Jerry Springer Show" a marcat atât de mult cultura populară anglo-saxonă, încât a inspirat şi un musical, "Jerry Springer: The Opera", jucat cu succes la Londra după anul 2003.

Emisiunea americană a fost şi sursa de inspiraţie pentru "The Jeremy Kyle Show", un program TV difuzat în Regatul Unit de postul ITV în perioada 2005-2019.

Programul din Statele Unite nu a mai stârnit atât de mult entuziasm în rândul publicului de la începutul anilor 2010, însă a continuat să fie totuşi difuzat în fiecare zi aproape pe tot teritoriul american până la încheierea sa definitivă, în 2018, relatează Agerpres. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel