Doliu în lumea teatrului românesc. A murit una dintre cele mai iubite actrițe

Data publicării:
Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K
Descriere foto: Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Este doliu pe scena teatrului românesc, după ce o mare actriță s-a stins din viață. I se mai spunea ”Doamna teatrului bârlădean” și avea 68 de ani.

Scena teatrului românesc este mai săracă, după ce una dintre cele mai apreciate actrițe s-a stins din viață. Avea 68 de ani și i se mai spunea și ”Doamna teatrului bârlădean”. Este vorba despre actrița Lily Popa Alexiu, care s-a stins din viață în ziua de joi, 25 august. Aceasta era internată de mai bine de o lună la un spital din Iași.

”Doamna teatrului bârlădean” s-a stins din viață

Reprezentanții teatrului unde Lily Popa Alexiu a jucat au anunțat decesul pe rețelele de socializare. Toți cei care au cunoscut-o pe marea actiță sunt devastați de durere.

”De mai bine de o lună și jumătate, actrița Lily Popa Alexiu se afla internată la Iași, la IRO – având probleme serioase de sănătate, care astăzi au răpit-o din mijlocul nostru!

Acum, colegii săi de scenă și familia, se pregătesc să o aducă pentru ultima oară la Teatrul V.I.Popa din Bârlad, pentru ca bârlădenii să își poată lua rămas bun de la ea!

Dumnezeu să o odihnească! Vom reveni cu detalii despre locul și data înmormântării!”, au transmis colegii de breaslă ai îndrăgitei actrițe.

Și primarul din Bârlad a scris un mesaj de condoleanțe, , exprimându-și durerea față de trecerea ei în neființă.

”De o frumusețe sufletească și o sensibilitate greu de egalat, odată cu doamna Lily Popa Alexiu s-a mai stins o lumină în această lume, lăsându-ne mai săraci și mai singuri.

Talentul și dăruirea pe care le-a pus în slujba scenei bârlădene vor rămâne pentru noi, cei care am admirat-o, repere de bunătate, de speranță și de frumos”, a transmis și primarul din Bârlad, Dumitru Boroș, pe facebook.

Cine a fost Lily Popa Alexiu

Lily Popa Alexiu s-a născut pe 2 mai 1954 . În 1974, debutează la Teatrul Dramatic „G. Bacovia” din Bacău, cu rolul Clara Mogoș, în „Cititorul de contor”, de Paul Everac. Din 1975 a fost o actriță profesionistă a Teatrului „V. I. Popa” Bârlad, unde a acumulat o bogată experiență artistică. Printre rolurile jucate, menționăm : Secretara, în „Patru lacrimi”, de V. Rozov, regia: Mușata Mucenic, 1975; Ana, în „Tache, Ianke și Cadâr”, de V. I.Popa, regia: Ion Simionescu, 1975; Mariana, în „Tartuffe”, de Moliere, regia: Cristian Nacu, 1976. Printre cele peste 100 de roluri jucate de Lily, menționăm Daisy, în „Rinocerii”, de E. Ionesco, regia: B. Ulmu, 1990; Elena Ivanovna, în „Însurătoare cu bucluc”, de Cehov, regia: Victor Ignat ; Baba Safta, în „Take, Ianke și Cadîr”, de V. I. Popa, regia: Vasile Mălinescu, 2009.

Nu putem să nu menționăm unul dintre rolurile din 2019, unde Lily a jucat extraordinar pe Maica superioară Miriam Ruth, în ”Agnes Dei”, de John Pielmeier, regia: Dorin Mihăilescu. Ultimele două roluri din cariera extraordinară a ei, au fost jucate în regia fiului său, Ștefan Alexiu, care este actor și regizor al Teatrului Bacovia din Bacău, acolo unde mama sa și-a început cariera. A jucat Doamna Baker, în ”Fluturii sunt liberi”, de Leonard Gershe, regia: Ștefan Alexiu, 2021; Augustine, în ”Fazanul”, de Georges Feydeau, regia: Ștefan Alexiu, 2021. Lili Popa Alexiu a regizat personal câteva spectacole pentru copii: în 2009, regizează spectacolul „Aventuri în pădure”, de Elena Galinescu, în 2010, regizează spectacolul pentru copii „Tărâmul armoniei”, de Catrinel Acatrinei și în 2021, regizează spectacolul de muzică și poezie ”Îmbrățișează-mi sufletul”, relatează vremeanoua.ro



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel