Doliu în lumea muzicii. Wayne Shorter, un maestru al compoziţiei de jazz, recompensat cu 12 premii Grammy, a murit la 89 de ani

Data publicării:
Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K
Descriere foto: Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Saxofonistul american Wayne Shorter, autorul unora dintre cele mai apreciate compoziţii de jazz din lume şi al cărui stil interpretativ tânguitor a schimbat sunetul jazzului în anii 1960, înainte să exploreze genul muzical rock-fusion, a murit joi la vârsta de 89 de ani.

Agentul lui de presă, Alisse Kingsley, a confirmat moartea artistului, fără să citeze însă cauza decesului. Celebrul compozitor şi interpret de jazz a murit la Los Angeles.

Wayne Shorter s-a remarcat cântând la saxofon tenor în trupa Art Blackey's Jazz Messengers la sfârşitul anilor 1950 şi s-a alăturat apoi influentului cvintet din anii 1960 al legendarului trompetist Miles Davis, în care a evoluat alături de pianistul Herbie Hancock, basistul Ron Carter şi toboşarul Tony Williams.

Shorter a compus unele dintre cele mai faimoase cântece ale acestui grup, inclusiv "E.S.P." şi "Nefertiti". Miles Davis spunea despre el că era "persoana cu idei din trupă, conceptualizatorul unei mulţimi de idei muzicale pe care le aveam" şi, totodată, cel care "a înţeles că libertatea în muzică constă în abilitatea de a cunoaşte regulile pentru a putea să le încalci".

Şi Herbie Hancock a lăudat calităţile de compozitor ale lui Wayne Shorter: "Pentru mine, maestrul compozitor era, în acel grup, Wayne Shorter. Wayne era unul dintre puţinii oameni care îi propuneau compoziţii muzicale lui Miles şi care rămâneau neschimbate".

Wayne Shorter şi-a înfiinţat propriul grup şi a produs o serie de albume de succes în anii 1960, precum "Juju", "Speak No Evil" şi "Adam's Apple" - care conţine unul dintre cele mai importante standarde ale jazzului, "Footprints".

A fost cofondator al grupului de jazz-fusion Weather Report în 1969, într-o perioadă în care a început să cânte la saxofon soprano, iar trupa a înregistrat unul dintre cele mai bine vândute discuri de jazz din toate timpurile, "Heavy Weather", în 1977.

Printre alte înregistrări de succes ale sale s-a aflat şi "Native Dancer", pe care apare cântăreţul brazilian Milton Nascimento, care mixează elemente de jazz, rock şi funk cu ritmuri braziliene.

În 2000, Wayne Shorter a înfiinţat primul său grup acustic permanent, alături de pianistul Danilo Perez, basistul John Patitucci şi toboşarul Brian Blade, alături de care a lansat patru albume de înregistrări live.

A fost şi unul dintre compozitorii spectacolului de operă "Iphigenia" alături de cântăreaţa şi interpreta la contrabas Esperanza Spalding, care a avut premiera în 2021.

Viaţa personală a artistului a fost marcată de tragedia morţii în 1985 a fiicei pe care o avea cu cea de-a doua soţie a lui, Ana Maria Patricio, care, la rândul ei, a murit în 1996 într-un accident de avion, în urma exploziei suferite la scurt timp după ce decolase de pe pista unui aeroport din New York.

Wayne Shorter a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii, inclusiv cu 12 premii Grammy şi cu Polar Music Prize, relatează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel