Doliu în lumea muzicii. Sam Lay, celebru baterist de Chicago blues, a încetat din viaţă la 86 de ani

Data publicării:
Lumânare, foto Unsplash/ autor: Zae Zhu
Descriere foto: Lumânare, foto Unsplash/ autor: Zae Zhu

Bateristul şi vocalistul de Chicago blues Sam Lay, care a cântat şi înregistrat alături de nume sonore din lumea muzicii, precum Muddy Waters, Howlin' Wolf şi Bob Dylan, a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani.

Lay a murit din cauze naturale, sâmbătă, într-o instituţie medicală din apropierea locuinţei sale din Chicago, a anunţat luni casa de discuri independentă specializată în blues Alligator Records.

''S-a încheiat o eră'', a declarat pentru Reuters Corky Spiegel, vechi prieten al lui Lay şi coleg de trupă cu acesta. ''Te făcea pur şi simplu să zbori, te absorbea în muzică. Pentru Sam nu erau importante ritmul sau metrul, el mergea acolo unde-l purta muzica'', a spus el.

Cunoscut pentru aspectul său elegant, cu pelerină şi baston, Lay a fost inclus în Rock & Roll Hall of Fame în 2015, când făcea parte din trupa Paul Butterfield Blues Band. El a înregistrat zeci de piese pentru casa de discuri Chess Records.

Potrivit Aligator Records, după ce Lay a fost omagiat pentru muzica sa în 2002, Dylan i-a trimis o telegramă în care i-a scris: ''Este binemeritat. Walter, Wolf şi Muddy trebuie să fi ştiut şi ei că eşti inegalabil - muzica ta fără cusur, ritmul neîntrecut, un maestru al beţelor şi periilor'' de tobă.

Născut în Birmingham, Alabama, Sam Lay a cântat pentru prima dată ca muzician profesionist în Cleveland, la jumătatea anilor '50, înainte de a-l acompania pe muzicuţistul Little Walter în Chicago, conform Alligator Records.

Chicago blues s-a dezvoltat în oraşul Illinois într-un stil urban din curente anterioare, cum ar fi Delta blues.

Lay a fost celebru pentru stilul său personal de percuţie numit ''double-shuffle'', inspirat din bătăile duble din palme care răsunau în biserică în timpul slujbelor la care mergea în copilărie, a adăugat Alligator Records.

Sam Lay a cântat la tobe pentru Howlin' Wolf pe melodii precum ''Killing Floor'', ''The Red Rooster'' şi ''300 Pounds of Joy''.

În 1969, el a înregistrat alături de Muddy Waters discul ''Fathers & Sons'' (Chess Records), cel mai bine vândut album al celebrului bluesman.

Sam Lay l-a acompaniat pe Dylan la Newport Folk Festival din 1965 când cântăreţul şi compozitorul a cântat la chitară electrică şi a făcut trecerea la un sunet rock, un eveniment crucial în folk-rock.

Pe lângă muzica sa, în urma lui Lay au rămas fiica sa Debbie, patru nepoţi şi trei strănepoţi, relatează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel