Doliu în lumea muzicii populare. Iosif Ciocloda, supranumit ”Marea voce a Banatului de munte”, a murit

Data publicării:
Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K
Descriere foto: Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Iosif Ciocloda, supranumit ”Marea voce a Banatului de munte”, s-a stins din viață. Artistul suferea de o boală cronică. 

Iosif Ciocloda, unul dintre cei mai apreciați rapsozi din țară, s-a stins din viață. Artistul a fost răpus de o boală cronică, la vârsta de 85 de ani. În urma lui au rămas o mulțime de doine bănățene, dar și o durere de nedescris. 

A murit Iosif Ciocloda, supranumit ”Marea voce a Banatului de munte”

Starea de sănătate a îndrăgitului artist s-a agravat, mai ales că suferea și de o boală cronică. Acesta va fi înmormântat  vineri, pe data de 16 decembrie 2022, în localitatea Mehadica din Caraș-Severin.

Potrivit opiniatimisoarei.ro, înainte de a-și da ultima suflare, Iosif Ciocloda a primit titlul de ”Cetățean de onoare” din partea primăriei Caransebeș. Colegii de breaslă ai artistului varsă lacrimi amareși nu le vină să creadă că au mai pierdut încă o legendă a folclorului românesc. 

”Ai plecat uică Iosife, de azi vei cânta pe scena Raiului, taaare drag mi-ai fost și ca om și ca artist, te vei întâlni cu Petrică Moise, Luca Novac și ceilalți artiști de fală ai banatului plecați dintre noi.

Ne lași doinele și amintirile de neuitat! Drum lin prin vămile văzduhului omul bun și drag!”, a scris un coleg de breaslă al rapsodului.

Colegii artistului și-au amintit cum au petrecut momente prețioase alături de Iosif Cicloda. 

”Am împărțit aceeași banchetă în autocarul care ne ducea alături de Ansamblul “Datina” al Inspectoratului Școlar Caraș-Severin în studiourile Favorit din București.

Drumul până în capitală mi s-a părut extrem de scurt, poveștile lui Iosif Ciocloda acaparându-mi toată atenția.Pe lângă faptul că a fost unul dintre cei mai mari doinitori ai Banatului, pentru mine Iosif Ciocloda a reprezentat imaginea vie a bănățeanului fălos și autentic”, a mai scris un alt coleg al lui Iosif Ciocloda.

Cine a fost Iosif Cicloda

Iosif Ciocloda s-a nascut in data de 1 octombrie 1937, in satul Borlovenii Vechi, comuna Prigor, in judetul Caras Severin. La varsta de 5 ani s-a stabilit cu familia in comuna Mehadica, localitatea natala a mamei sale. Iosam (Iosif) Cucu, porecla de sat a marelui artist, a dovedit calitati vocale de mic copil, iesind in evidenta la serbarile scolare, unde, de fiecare data, se situa pe locul I.

Desi avea o activitate de solist de muzica populara din 1962, debutul s-a produs in 1970, cu Orchestra Casei de Cultura a Sindicatelor din Resita, condusa de regretatul artist Gutu Gore, continuand in aceeasi orchestra, sub bagheta dirijorului Nicolae Perescu, unul dintre cei mai mari dirijori din Banatul Montan, din ultimele decenii. Sub bagheta acestui mare dirijor, Iosam este cunoscut atat in Caras-Severin, cat si in alte judete, potrivit opiniatimisoarei.ro



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel