Doliu în lumea muzicii. Cântăreţul francez Marcel Amont a murit la vârsta de 93 de ani

Data publicării:
Sursa foto: unplash.com
Descriere foto: Sursa foto: unplash.com

Cântăreţul Marcel Amont, un artist exuberant şi cu multă fantezie pe scenă, cunoscut pentru numeroase piese care au trecut proba timpului, precum "Bleu, blanc, blond", a murit miercuri la vârsta de 93 de ani, a anunţat familia sa într-un comunicat de presă.

"Atunci când ideea de a urca pe scenă a prins contur în mine, am vrut să devin un comic al cântecului", dezvăluia în 1989 acest artist, cunoscut pentru vivacitatea şi umorul său.

Starul francez, al cărui nume real era Marcel Miramon, s-a născut pe 1 aprilie 1929 în sud-vestul Franţei. S-a mutat la Paris în 1950 şi a devenit cunoscut în circuitul cabaretelor.

În 1956, primul său disc a fost recompensat cu Marele Premiu al Academiei Charles-Cros şi a cântat în deschiderea concertului susţinut de Edith Piaf la Olympia, o legendară sală de spectacole din Paris. De atunci, succesul l-a însoţit permanent pe noul star extrem de popular al cântecului francez.

Pentru el, experienţa cântecului trebuia trăită în cadrul spectacolelor de tip music-hall. "Viaţa mea este scena", obişnuia să spună Marcel Amont. S-a înconjurat de dansatori, corişti şi ecrane uriaşe. Concertele sale, între recital şi "one man show", erau presărate cu numeroase scenete.

Începutul anilor '70 a marcat punctul culminant al carierei sale: un disc de aur în 1971 (pentru "L'amour ca passe le temps"), un concert triumfal la Olympia şi o emisiune de televiziune, "Amont-Tour", în care cânta alături de corişti şi dansatoare. A explorat şi universul musicalurilor prin spectacolul "Pourquoi tu chanterais pas?" (1975), despre care a spus că "a avut cronici bune, dar nimeni nu a venit să îl vadă".

Youtube video image


Foarte repede, a devenit şi actor, după ce a interpretat un rol secundar alături de Brigitte Bardot în filmul "La mariée était trop belle" (1956), însă cariera sa cinematografică a rămas limitată.

Adeseori invitat la televiziune, a apărut şi în câteva lungmetraje TV, până în anul 2014.

După o perioadă mai puţin fastă, şi-a făcut revenirea la Olympia - cea mai veche sală de spectacole din Paris - în 1989. "Este debutul unei noi cariere, în niciun caz un spectacol de adio", declara el cu acea ocazie.

A debutat şi în literatură, ca scriitor, în 1994.

CEO al unei mici case de discuri din 1967, Marcel Amont era căsătorit şi avea patru copii. Mândru de originile sale, a înregistrat multe dintre discurile sale în dialectul bearnez, un dialect vorbit în sudul Franţei.

În perioada recentă, artistul francez a sărbătorit împlinirea vârstei de 90 de ani pe scenă, la Paris, în 2019, cu ocazia unui concert susţinut alături de artişti precum Serge Lama şi Nicoletta, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel