Doliu în lumea muzicii. Autorul celebrei melodii ''Quand les hommes vivront d'amour'' a fost răpus de coronavirus

Valeriu Gheorghiţă transmite condoleanţe familiilor îndoliate, sursa pixabay/ autor Gerd Altmann
Descriere foto: Valeriu Gheorghiţă transmite condoleanţe familiilor îndoliate, sursa pixabay/ autor Gerd Altmann

Scriitorul, compozitorul şi cântăreţul canadian din Quebec Raymond Lévesque, autorul melodiei clasice ''Quand les hommes vivront d'amour'' care a făcut înconjurul lumii, a decedat la vârsta de 92 de ani după ce a contractat COVID-19.

Poet, romancier, dramaturg şi actor, Raymond Lévesque a compus, de asemenea, sute de cântece care au dat ritm vieţii culturale a oraşului Quebec.

Cea mai cunoscută operă a sa va rămâne imnul pacifist ''Quand les hommes vivront d'amour'', compus în 1956 parţial ca reacţie la războiul din Algeria. De la Eddie Constantine la Celine Dion, Bourvil sau Renaud, cântecul a fost preluat de numeroşi artişti şi tradus în lumea întreagă.

În august 1974, trei legende ale cântecului quebecoez, Félix Leclerc, Gilles Vigneault şi Robert Charlebois, au cântat piesa împreună în timpul festivalului ''Superfrancofęte'' de pe Câmpiile lui Abraham din Quebec, în faţa a peste 100.000 de spectatori uimiţi, notează AFP.

''Condoleanţele mele familiei şi celor dragi ai marelui quebecoez Raymond Lévesque, autorul uneia dintre cele mai frumoase melodii din toate timpurile'', a reacţionat imediat pe Twitter premierul din Quebec, François Legault.

Ministrul federal al Patrimoniului, Steven Guilbeault, a salutat memoria unui ''gigant al scenei artistice din Quebec''. ''Raymond Lévesque ne părăseşte, însă imnul de pace va continua să trezească ceea ce este mai frumos în inima tuturor'', a scris oficialul pe Twitter.

Angajat în favoarea independenţei Quebec, Raymond Lévesque a refuzat din motive politice premiul Guvernatorului General, care o reprezintă pe regina regina Elisabeta a II-a în Canada, distincţie care i-a fost acordată în 2005.

După ce şi-a pierdut auzul la jumătatea anilor 1980, artistul s-a dedicat scrierii, în special poeziei şi teatrului, potrivit Agerpres.

Spitalizat la Montreal după ce a contractat COVID-19, artistul polivalent a murit luni, potrivit familiei sale, citată de media.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Dată: 16 feb 2021, 14:14 | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience