Doliu în lumea filmului. Regizorul quebecoez Jean-Claude Lord a încetat din viaţă

Doliu. Unsplash.com/ autor David Tomaseti
Descriere foto: Doliu. Unsplash.com/ autor David Tomaseti

Cineastul Jean-Claude Lord, regizorul a numeroase filme şi seriale de televiziune care au marcat istoria celei de-a şaptea arte din Quebec, a încetat din viaţă la vârsta de 78 de ani.

Jean-Claude Lord a fost ''un pionier al cinematografiei şi televiziunii din Quebec'', a declarat prim-ministrul quebecoez François Legault într-un mesaj de condoleanţe transmis pe Twitter.

Regizorul a încetat din viaţă sâmbătă seara în urma unui accident vascular cerebral suferit pe 30 decembrie, a indicat duminică pe Facebook fiul său, Jean-Sébastien.

Legault a precizat că ''păstrează amintiri frumoase'' din activitatea profesională a regizorului, în special din serialul de televiziune ''Lance et compte'' despre cercurile profesioniste de hochei, care a suscitat un mare entuziasm în Quebec. Un sezon al acestui serial a fost difuzat în Franţa sub titlul ''Cogne et gagne'', la sfârşitul anilor 1980.

Regizor, scenarist, editor şi producător, Jean-Claude Lord are în portofoliu peste zece filme, inclusiv ''Délivrez-nous du mal'' (1969), ''Bingo (1974), ''Parlez-nous d'amour'' (1976) şi filmul pentru tineret ''La Grenouille et la Baleine'' (1987).

De asemenea, el a turnat în anii 1980 filme pentru piaţa anglofonă, printre care ''Visiting Hours'' (''Terror at Central Hospital''), ''The Vindicator'' sau ''Mindfield''.

Pe lângă ''Lance et compte'', Jean-Claude Lord a regizat mai multe seriale de televiziune şi a turnat episoade din primul sezon al serialului poliţist de succes ''District 31'', care continuă să fascineze o bună parte din Quebec şi se va încheia în aprilie, la finalul celui de-al şaselea sezon, notează Agerpres. 

Angajamentul social al cineastului, un critic al autorităţii şi al puterilor consacrate, ''s-a aflat în centrul activităţii sale'', a subliniat fiul său în mesajul de omagiu. ''S-a autodefinit nu ca artist, ci ca un 'comunicator' căruia îi plăcea să pună la îndoială valorile societăţii în care trăim'', a adăugat el.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Dată: 17 ian 2022, 09:15 | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience