Doliu în lumea filmului. Regizoarea algeriană Yamina Bachir a murit la vârsta de 68 de ani

Data publicării:
Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K
Descriere foto: Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Regizoarea Yamina Bachir, cunoscută pentru filmul "Rachida", care denunţă violenţele comise în perioada anilor de terorism din Algeria, a murit duminică la vârsta de 68 de ani în capitala acestei ţări, Alger, din cauza complicaţiilor medicale apărute în urma unei boli îndelungate, au anunţat reprezentanţii asociaţiei cinematografice "Lumieres".

După ce a lucrat multă vreme în montajul de film, Yamina Bachir, soţia regizorului Mohamed Chouikh a devenit cunoscută pe plan internaţional pentru regia filmului "Rachida" (2002), primul ei lungmetraj.

Acea peliculă spune povestea unei tinere învăţătoare dintr-un cartier popular din Alger, afectat de terorismul din timpul "deceniului negru" (1992-2002), şi denunţă "cultura urii şi a violenţei".

Lungmetrajul "Rachida", coprodus de Arte, StudioCanal, Cine-Sud Promotion, a fost proiectat în secţiunea Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes. Filmul a fost lansat pe marile ecrane din Franţa în ianuarie 2003 şi a fost remarcat la mai multe festivaluri, obţinând şi o serie de premii importante, inclusiv la festivalurile din Amiens (Franţa), Namur (Belgia) şi Marrakech (Maroc).

Yamina Bachir, născută pe 20 martie 1954 în Alger, a debutat în montajul de film la Centrul naţional al cinematografiei din Algeria în anul 1973. În această calitate, a lucrat la mai multe pelicule, inclusiv la producţia "Omar Gatlato" (1976), regizată de Merzak Allouache.

Cineasta, înmormântată duminică în Alger, are o fiică, Yasmine Chouikh, care este la rândul ei regizoare, relatează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel