Doliu în lumea cinematografică. Actriţa Georgeta Luchian Tudor, soţia rapsodului Tudor Gheorghe a murit

Data actualizării: | Data publicării:
Actriţa Georgeta Luchian Tudor a murit, sursa pixabay/ autor 41330
Descriere foto: Actriţa Georgeta Luchian Tudor a murit, sursa pixabay/ autor 41330

Actriţa Georgeta Luchian Tudor (86 de ani), soţia rapsodului Tudor Gheorghe, a murit, au anunţat reprezentanţii Teatrul Naţional 'Marin Sorescu' din Craiova. 

„Teatrul Naţional 'Marin Sorescu' anunţă cu tristeţe plecarea la cele veşnice a actriţei Georgeta Luchian Tudor, una dintre actriţele emblematice ale unei instituţii pe care a slujit-o cu un talent ieşit din comun, şi este alături în aceste momente de soţul ei, artistul Tudor Gheorghe', au informat, marţi, reprezentanţii Naţionalului craiovean.

Potrivit sursei citate, actriţa Georgeta Luchian Tudor s-a născută la Brăila (6 septembrie 1934, numele de familie Loch), a absolvit Institutul de Teatru în 1963, clasa profesor Ion Şahighian, asistenţi David Esrig şi Călin Florian.

„A dorit să fie ziaristă, dar teatrul a câştigat în ea una dintre actriţele de rasă, de a cărei nobleţe artistică s-au bucurat generaţii de spectatori craioveni şi nu numai', mai arată sursa citată.

A debutat la Naţionalul craiovean în rolul Fanchette, în spectacolul 'Nunta lui Figaro' de Beaumarchais (1963). A fost distribuită în roluri feminine complexe: Maria Lothundiaz ('Valetul de cupă' de H. de Balzac), Cenuşăreasa ('Pantofiorul de aur' de E. Liţu), Dona Anna ('Ţărăncuţa din Getafe' de Lope de Vega), Cellia ('Volpone' de Ben Johnson), Dona Angela ('Doamna nevăzută' de Calderon de la Barca), Păuna ('O piatră de hotar' de Ion D. Sîrbu), Ara ('Arca Bunei Speranţe' de Ion D. Sîrbu), Clarice ('Slugă la doi stăpâni' de Goldoni), Sanda Augustin ('Amurgul acela violet' de Ion D. Sîrbu), Marion ('Marion Delorme' de V. Hugo), Domnişoara Nastasia ('Domnişoara Nastasia' de G. M. Zamfirescu), Nora ('Nora' de H. Ibsen), Viorica ('Micul infern' de Mircea Ştefănescu) etc. A jucat în spectacole regizate de cunoscuţi regizori: Georgeta Tomescu, Ion Maximilian, Valentina Balogh, Cătălina Buzoianu, Petre Sava-Băleanu, Călin Florian, Riszard Sobolewski, Cristian Hadji-Culea, Daniela Peleanu, Mircea Cornişteanu, Mihai Manolescu, Silviu Purcărete şi alţii, potrivit DC NEWS.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel