Doliu în lumea artei. Pictorul abstract Sam Gilliam a murit la vârsta de 88 de ani

Data publicării:
Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K
Descriere foto: Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Pictorul abstract afro-american Sam Gilliam, cunoscut pentru tablourile sale pline de culoare, eliberate din rama în care sunt de obicei ataşate, a decedat sâmbătă la vârsta de 88 de ani, au anunţat luni două galerii care au colaborat cu artistul.

Pictorul, născut în 1933 în statul Mississippi, primul artist afro-american care a reprezentat Statele Unite la Bienala de la Veneţia, în 1972, a decedat la domiciliul său din Washington în urma unei insuficienţe renale, potrivit cotidianului The New York Times.

''Sam Gilliam a fost unul dintre giganţii modernismului'', a declarat Arne Glimcher, fondatorul galeriei Pace, citat într-un comunicat.

''Sam întruchipa un spirit vital de libertate, obţinut prin curaj, ferocitate, sensibilitate şi poezie'', a adăugat David Kordansky, reprezentant al galeriei cu acelaşi nume.

La sfârşitul anilor 1960, Sam Gilliam, care începuse deja să picteze forme colorate pe pânze pliate pe care le prindea apoi într-un cadru, a realizat una dintre cele mai emblematice serii ale sale, ''Drapes'', eliberând complet pânza din ramă pentru a o lăsa să atârne liber din tavan sau pe pereţi.

''Lucrările lui revoluţionare (...) au schimbat istoria artei'', au scris reprezentanţii galeriilor. ''Gilliam a transformat cadrul picturii şi relaţia sa cu contextul spaţial şi arhitectural în care este privită''.

''1968 a fost un an de revelaţie şi de determinare'', a explicat artistul afro-american într-un interviu mai vechi, citat în comunicat. ''Ceva plutea în aer şi, în parte, acesta este spiritul în care am pictat 'Drapes''', a dezvăluit el.

Trei dintre picturile din această serie sunt expuse în prezent la sediul Fundaţiei Louis Vuitton din Paris, în cadrul expoziţiei ''La Couleur en fugue'', deschisă până pe 29 august 2022, relatează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel