Doctorul Tudor Ciuhodaru, despre noua formă de hepatită: Există de când lumea. Spălatul corect pe mâini poate preveni 200 de afecțiuni

Data actualizării: | Data publicării:
Captură video Youtube/ Emisiuni PrimaTv
Descriere foto: Captură video Youtube/ Emisiuni PrimaTv

Doctorul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre noua forma de hepatită, care a speriat toți părinții, în ultima vreme.

Doctorul Tudor Ciuhodaru a fost invitat în emisiunea Exclusiv VIP de pe Prima TV, unde a vorbit despre cea mai nouă formă de hepatită ce poate apărea la copiii, lucru ce a speriat extrem de mulți părinți. Doctorul îi liniștește pe aceștia, spunându-le faptul că hepatita nu este ceva nou, iar mijloacele de prevenție ale acestei boli rămân aceleași. 

"Întotdeauna bunicii și părinții vor fi îngrijorați, când vine vorba de starea de sănătate a celor mici. Dar aici sunt două lucruri care trebuie menționate: trebuie să știm cum se transmit, ce trebuie să ne alerteze, care sunt posibilitățile să prevenim așa ceva, iar, pe de altă parte, cred că prevenția este cea mai importantă. Sunt convins că mulți părinți și-au pus mari semne de întrebare despre hepatitele acestea de cauză necunoscută, dar aceasta nu este o chestiune neapărat nouă, există de când lumea. În România avem în fiecare an zeci de cazuri de hepatită de cauze necunoscute la copii. Există cazuri de hepatită la copii care nu au suferit de coronavirus, pentru că cineva încerca să o lege și de asta.", a declarat Dr. Tudor Ciuhodaru în cadrul emisiunii.

"Modul cum tușim, strănutăm, sunt extrem de importante"

De asemenea, medicul recomandă ca atunci când vedem primele simptome la cei mici, să nu îi mai trimitem în colectivitate, pentru a se îmbolnăvi și alți copii. 

"Dacă revenim la bolile din colectivitățile școlare, multe dintre ele sunt cu patologie sezonieră, acum câțiva ani vorbeam despre infecțiile acute, respiratorii, mai ales că boala se poate transmite cu mare ușurință. Modul cum tușim, strănutăm, sunt extrem de importante și trebuie să învățăm cum să ne spălăm corect pe mâini. Dacă vorbim de spălatul pe mâini a copiilor la școală acesta este zero, dacă după ating clanța ușii sau folosesc acele prosoape cu multiple utilizări.

În plus, anul acesta a fost o perioadă foarte lungă de umezeală și de temperaturi scăzute, așa că, atunci când vorbim despre cei mici recomandarea mea este ca aceștia să fie îmbrăcați nu conform datei din calendar, ci în funcție de temperatura de afară. Mai mult, în loc să ținem acasă copiii care au febră, frisoane, cărora le curg ochii îi trimitem în colectivitate, unde transmit boala mai departe.", a continuat acesta

"Spălatul corect pe mâini poate preveni aproape 200 de afecțiuni"

În încheiere, acesta le recomandă tuturor să se spele corect pe mâini, pentru că aceasta este principale cale de prevenție a celor mai multor boli. De asemenea, doctorul Ciuhodaru trage și un semnal de alarmă asupra părinților care își tratează copiii acasă, după ureche.

"Copiii sunt contagioși cu trei, patru zile înainte de a apărea simptomatologia, așa că atunci este marele risc de a transmite boala mai departe. Spălatul corect pe mâini poate preveni aproape 200 de afecțiuni. Părinții dau antibiotice ca pe bomboane celor mici, ținând cont de sfaturile unor prieteni sau de pe internet, iar, de multe ori, aceste lucruri prezintă un risc major, pentru că fie sunt ineficiente, fie conduc spre numeroase efecte secundare.", a încheiat el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel