Disney actualizează avertismentul de conținut pentru rasism în filmele clasice

Hector Vasques,foto unplash
Descriere foto: Hector Vasques,foto unplash

Un aviz de conținut pentru rasism în filmele clasice Disney, în vigoare de anul trecut, a fost actualizat cu un mesaj consolidat.

Un avertisment nou apare la începutul filmelor, precum  Dumbo, Peter Pan și Jungle Book. 

„Acest program include descrieri negative și / sau maltratare a oamenilor sau culturilor”, spune avertismentul.

Creatorul mesajului, în care avertizează urmăritorii că un conținut poate avea scene de violeță, mărturisește care a fost strategia  mesajului: ”Dorim să recunoaștem impactul nociv al acestuia, ideea este să învățăm, să construim un viitor mai bun”.

Alte filme care poartă avertismentul sunt The Aristocats, care arată o pisică în „ cu fața galbenă”. Aceasta  cântă la pian cu bețișoarele și Peter Pan, unde nativii americani sunt menționați de „piei roșii”. Lady and the Tramp, care are mai multe cazuri de rasism și stereotipuri culturale, are, de asemenea, un astfel de avertisment.

Compania a adăugat pentru prima dată un avertisment despre rasism în noiembrie anul trecut: „Acest program este prezentat așa cum a fost creat inițial. Acesta poate conține descrieri culturale învechite”. Unele filme, precum Song of the South, nu sunt deloc disponibile pentru a fi difuzate pe Disney, din cauza rasismului.

Filmele clasice Disney, care conțin rasism și stereotipuri

Lady and the Tramp (1955): Două pisici siameze, ”Si”și ”Am”, sunt descrise cu stereotipuri anti-asiatice. Există, de asemenea, o scenă la o lire de câini în care câinii cu accent puternic descriu stereotipurile țărilor din care provin rasele lor - cum ar fi Pedro Chihuahua mexican și Boris rusul Borzoi.

The Aristocats (1970): O pisică siameză numită ”Shun Gon”, exprimată de un actor alb, este desenată ca o caricatură rasistă a unei persoane asiatice. Cântă la pian cu bețișoare.

Dumbo (1941): Un grup de corbi, care îl ajută pe Dumbo să învețe cum să zboare, au voci negre stereotipe exagerate. Corbul principal se numește ”Jim Crow” - o referință la un set de legi rasiste segregaționiste din sudul SUA la acea vreme - și este exprimat de un actor alb, ”Cliff Edwards”.

Jungle Book (1968): Personajul regelui ”Louie”, o maimuță cu abilități lingvistice slabe, cântă într-un stil jazz ”Dixieland” și este prezentat ca leneș. Personajul a fost criticat pentru că este o caricatură rasistă a afro-americanilor.

Peter Pan (1953): Filmul se referă la oamenii nativi ca „piei roșii”, o insultă rasistă. Peter și băieții pierduți dansează și în coafuri, despre care Disney spune acum că este o „formă de batjocură și însușire a culturii și imaginilor popoarelor native”. O melodie numită inițial „Ce face  omul roșu” a fost, de asemenea, considerată rasistă - ulterior a fost redenumită „Ce face  omul curajos”

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Florentina Arcu | Dată: 16 oct 2020, 17:08 | Categorie: Cinematografie
Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience