Dilip Kumar, ''regele tragediei'' de la Bollywood, a murit la vârsta de 98 de ani

Data publicării:
Lumânare, foto Unsplash/ autor: Zae Zhu
Descriere foto: Lumânare, foto Unsplash/ autor: Zae Zhu

Dilip Kumar, una dintre cele mai mari vedete ale epocii de aur a cinematografiei indiene, a murit miercuri la vârsta de 98 de ani.

Alături de Dev Anand şi Raj Kapoor, Dilip Kumar a fost unul dintre cei trei monştri sacri ai epocii de aur a Bollywood-ului, cuprinsă între sfârşitul anilor 1940 până la începutul anilor 1960.

Poreclit "regele tragediei" din cauza sobrietăţii sale naturale, Dilip Kumar a apărut în peste jumătate de secol în circa şaizeci de filme, jucând în unele dintre cele mai emblematice producţii indiene ale perioadei respective.

Kumar şi-a ratat însă probabil ocazia de a avea o carieră internaţională, refuzând oferta lui David Lean de a-l pe juca Cherif Ali în "Lawrence of Arabia", lansat în 1962. În cele din urmă, Omar Sharif a acceptat rolul.

Pe numele său real Mohammed Yusuf Khan, Dilip Kumar s-a născut pe 11 decembrie 1922 la Peshawar, un oraş situat azi în nordul Pakistanului care făcea parte atunci din India britanică.

Tatăl său, un negustor de fructe, şi-a dus familia la Bombay în anii 1930.

Tânărul a refuzat să preia afacerea familiei după ce a fost remarcat de actriţa Devika Rani care i-a permis să apară în 1944 în primul său film, "Jwar Bhata".

Ea l-a convins să-şi schimbe numele pentru a intra în lumea cinematografiei fără ştirea tatălui său care nu a aprobat această carieră.

Una dintre cele mai faimoase interpretări ale sale rămâne rolul din "Mughal-E-Azam", unul dintre cele mai mari succese ale cinematografiei indiene, lansat în 1960, care spune povestea legendară a unei iubiri imposibile dintre un prinţ mogul şi sclava sa.

Spre deosebire de alţi actori de la Bollywood care au apărut în sute de filme, Dilip Kumar şi-a ales cu grijă proiectele cinematografice, ceea ce nu a făcut decât să-i consolideze aura de star într-o industrie cinematografică extrem de concurenţială.

La sfârşitul anilor 1990, el s-a implicat mai mult în politică, acceptând să lucreze pentru reconcilierea dintre India şi Pakistan. Doi ani mai târziu, a fost ales parlamentar al Partidului Congresului, atunci aflat în opoziţie, relatează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel