Designerul spaniol Antonio Miró s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani

Data publicării:
Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K
Descriere foto: Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Antonio Miro, creator de modă, specialist în design şi om de afaceri, un reprezentant de seamă al modei spaniole, a murit joi la vârsta de 74 de ani, au anunţat surse din anturajul familiei sale.

Potrivit surselor, Antonio Miró a suferit un atac de cord în urmă cu şase zile şi de atunci era internat şi plasat în comă indusă. Designerul nu şi-a mai revenit şi a decedat joi.

Născut la Sabadell în 1947 şi având un tată croitor, Antonio Miró şi-a deschis în 1968 primul său magazin, Groc, pe bulevardul Rambla Catalunya din Barcelona, optând pentru un stil avangardist, orientat spre un public alternativ în căutare de noi tendinţe.

Succesul obţinut de primul lui butic l-a îndemnat să înfiinţeze propria marcă, "Antonio Miró", pentru bărbaţi şi femei, cu care a ajuns să prezinte colecţii pe multe podiumuri internaţionale în metropole ca Paris, Tokio şi New York.

Activitatea de designer a desfăşurat-o apoi în paralel cu cea de om de afaceri şi, după mai multe succese, a înfiinţat în 1986 firma "Antonio Miró SA" alături de Fernando Zallo şi Ignacio Malet.

În 1990, a încheiat un acord cu Ermenegildo Zegna pentru lansarea pe plan internaţional a creaţiilor sale.

Cu un stil versatil şi plin de culoare, Antonio Miro a realizat articole vestimentare şi pentru piese de teatru, filme şi producţii de televiziune şi s-a lansat totodată în sectorul creaţiei de bijuterii şi de parfumuri, explorând în acelaşi timp designul de interior şi domeniul mobilierului de lux, notează Agerpres. 

La începutul noului secol, compania lui Antonio Miró a intrat în criză şi, după negocieri cu mai multe grupuri de modă, el a vândut 70% dintre acţiuni unei societăţi în 2008 şi s-a distanţat treptat de lumea afacerilor, pentru a se concentra doar pe design.

În 1988, Antonio Miró a fost recompensat cu premiul Cristóbal Balenciaga pentru "cel mai bun designer spaniol", iar în anul 2000 a primit medalia FAD pentru întreaga carieră, acordată de Asociaţia de Design Industrial şi Promovarea Artelor Decorative. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel