Desenatorul japonez Takao Saito, cunoscut autor al seriei manga ''Golgo 13'', a murit la 84 de ani

Data publicării:
Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K
Descriere foto: Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Desenatorul japonez, cunoscut autor al seriei manga "Golgo 13", a murit la 84 de ani în urma unui cancer de pancreas, a anunţat miercuri studioul său, Saito Production, care a semnalat că va continua să lucreze la această serie, aflată în producţie.

Celebrul 'mangaka' a murit pe 24 septembrie şi a fost oficiat deja un serviciu funerar cu caracter privat, în actualul context al pandemiei, a anunţat studioul într-un comunicat, în care mulţumeşte "tuturor celor care ne-au citit şi ne-au sprijinit".

Născut în prefectura Wakayama, în centrul-vest al Japoniei, Saito a crescut şi a făcut studiile la Sakai (Osaka) unde a început să deseneze fiind influenţat de lumea filmului şi de desenatorul Osamu Tezuka, în timp ce dădea o mână de ajutor la frizeria familiei.

A debutat în 1955 cu "Kuuki danshaku" (Baron Air), iar în anii 1960 şi-a înfiinţat propriul studio de producţie, relatează Agerpres.

Saito a fost unul dintre promotorii genului 'gekiga', caracterizat prin opere tematice şi un stil mai dur, destinat unui public adult. Cartea sa de benzi desenate cea mai emblematică şi mai cunoscută este "Golgo 13", care prezintă aventurile unui asasin cu plată (Duke Togo).

Primele numere din "Golgo 13" au fost lansate în 1968, devenind în scurt timp seria cu cele mai multe exemplare ajungând la 201 de numere. Numărul 202 a fost publicat la începutul lunii septembrie.

"Golgo 13" este cea mai veche manga aflată încă în producţie şi care se publică în paginile revistei de specialitate Big Comic, al editurii Shogakukan. Big Comic a anunţat că va continua să lucreze cu echipa de la Saito Production pentru a continua publicarea revistei şi după moartea autorului, respectând astfel ultima sa dorinţă.

Takao Saito este cunoscut şi pentru alte serii de benzi desenate, precum "Survival" (1976-1978) sau "Breakdown" (1995-1997).



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel