Depresia postnatală, modalitățile prin care poți învinge lupta cu această afecțiune

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Claudia Wolff
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Claudia Wolff

Nașterea și începerea vieții de mamă sunt adesea descrise ca fiind o călătorie magică. Dar poate fi, de asemenea, plină de emoții și stres, mai ales dacă sunteți una dintre milioanele de mame care se confruntă cu depresia postnatală. 

Aproximativ 75% dintre proaspetele mămici se confruntă cu "baby blues" după naștere, iar până la 15% dintre aceste femei se prăbușesc în depresia postnatală, o depresie mai severă și de durată mai lungă, potrivit International Journal of Women's Health.


Terapia prin conversație ca formă eficientă de tratament


Depresia postpartum poate dispărea ocazional de la sine, fără tratament, dar multe femei beneficiază dacă primesc sprijin. Ca și în cazul altor forme de depresie, există diferite tipuri de psihoterapie disponibile pentru femeile care se luptă cu depresia postpartum, denumită și "terapie prin discuție" sau "consiliere", conform Institutului Național de Sănătate Mintală


Cele două abordări principale bazate pe dovezi includ terapia cognitiv-comportamentală și terapia interpersonală. CBT îi ajută pe pacienți să ajusteze tiparele distorsionate de gândire negativă și să facă schimbări comportamentale care să conducă la o mai bună adaptare. IPT le ajută pe femei să își îmbunătățească abilitățile de comunicare, să dezvolte rețele și relații de sprijin mai bune și să reformuleze orice așteptări nefolositoare care pot sta la baza depresiei lor. Există dovezi că IPT și CBT au "o eficacitate egală sau aproape egală" atât în contexte individuale, cât și de grup, pe baza unei analize sistematice din 2020.


Dacă vă simțiți copleșită sau vă este greu să funcționați după ce ați născut, este recomandat să căutați ajutor profesional, recomandă Institutul Național de Sănătate Mintală. Multe femei cred că pot combate singure boala, dar cercetările arată că, dacă nu este tratată, depresia postpartum poate deveni o spirală într-o problemă mai gravă de sănătate fizică sau mentală și poate avea un efect de recul asupra altor aspecte ale vieții, inclusiv asupra dezvoltării și bunăstării copilului, notează Journal of Midwifery & Women's Health. Este chiar asociată cu morbiditatea maternă și infantilă, spun oamenii de știință.

 

Medicamentele pot fi de ajutor pentru unele femei

 

Tratamentul pentru depresia postpartum variază în funcție de diferite persoane, în funcție de forma și severitatea simptomelor lor. Unele femei pot beneficia de medicamente anti-anxietate sau antidepresive, dar este important ca fiecare femeie să își analizeze opțiunile cu medicul, în special dacă alăptează, potrivit International Journal of Women's Health

Antidepresivele standard care li se administrează femeilor sunt inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), precum fluoxetina, paroxetina și sertralina, odată ce s-a stabilit că diagnosticul corect nu este tulburarea bipolară. Un studiu de revizuire din Journal of Affective Disorders a constatat că femeile care au primit ISRS au înregistrat o reducere de 87,5% a simptomelor depresive și o remisiune completă a simptomelor de până la 65%. Un alt studiu a observat îmbunătățiri atât în ceea ce privește depresia postpartum, cât și anxietatea, atunci când femeile au primit fie antidepresive SSRI, fie SSRI plus CBT timp de 12 săptămâni.

SSRI acționează prin creșterea nivelului de serotonină disponibil în creier, un mesager chimic care reglează starea de spirit, potrivit Mayo Clinic. Cu toate acestea, pornind de la înțelegerea faptului că serotonina nu este un jucător important în această afecțiune și că nivelurile scăzute de GABA pot fi implicate în depresie, oamenii de știință au dezvoltat noi medicamente care cresc steroidul alopregnanolon, care, la rândul său, acționează asupra receptorilor GABA din creier, notează Neurobiology of Stress.

 

Suplimentarea pentru tratamentul depresiei postnatale

 

Un corp consistent de dovezi de cercetare susține utilizarea suplimentării cu acizi grași omega-3 pentru tratamentul depresiei postpartum (Expert Opinion on Pharmacotherapy). Este unul dintre singurele tratamente farmacologice alternative care a fost studiat pe scară largă datorită capacității sale de a atenua sau de a preveni inflamația, despre care se crede că este un factor-cheie care contribuie la această afecțiune. La urma urmei, acizii grași omega-3, cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosa-hexaenoic (DHA), sunt esențiali pentru dezvoltarea sistemului nervos central al bebelușului (International Journal of Women's Health). Acești nutrienți sunt transferați de la mamă la făt în timpul sarcinii, ceea ce face ca femeia însărcinată să se epuizeze și o expune la un risc mai mare de depresie. Dietele occidentale moderne sunt pline de omega-6, dar tind să fie relativ deficitare în acizi grași omega-3 în comparație cu dietele ancestrale, subliniază cercetătorii.

O meta-analiză a 29 de studii controlate randomizate a investigat posibila legătură dintre nivelurile scăzute de omega-3 și depresia postnatală, demonstrând că suplimentarea cu acizi grași omega-3 a fost utilă pentru a evita depresia la unele persoane. Un alt studiu din revista PLoS One a constatat că un indice scăzut de omega-3 la sfârșitul sarcinii s-a corelat cu scoruri mai mari de depresie la trei luni postpartum. Se pare că acizii grași omega-3 pot avea efecte terapeutice pentru depresia postpartum, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora această relație.

 

Exerciții fizice și meditație

 

Se știe de mult timp că exercițiile fizice pot induce efecte antidepresive, iar dovezile sugerează că acestea pot atenua și simptomele depresiei postnatale. Un studiu din Journal of Midwifery & Women's Health a evidențiat beneficiile terapeutice ale exercițiilor fizice pentru femeile aflate în perioada postnatală. Plimbarea în cărucior, în special, este o modalitate simplă pentru femei de a ieși afară și de a-și mișca corpul. În ansamblu, s-a constatat că intervențiile de exerciții fizice postpartum reduc simptomele depresive și scad șansele de remisiune la pacientele cu depresie postpartum, potrivit unei cercetări publicate în revista Evidence-Based Practice. 
Antrenamentul de mindfulness poate servi, de asemenea, ca un instrument util pentru a ajuta femeile postpartum să facă față sentimentelor de stres prin calmarea și centrarea minții. Pe baza datelor furnizate de un studiu din 2017 din revista Electronic Physician, antrenamentul de mindfulness are potențialul de a diminua considerabil simptomatologia depresivă la femeile cu nou-născuți și poate fi chiar folosit ca alternativă la tratamentul psihiatric.

 

Importanța rețelelor sociale


Atunci când o femeie primește sprijin social în timpul sarcinii și după naștere, este mai puțin probabil ca ea să fie afectată de depresia postpartum, potrivit BMC Pregnancy and Childbirth. Sprijinul social este definit ca fiind un "act voluntar din partea unui individ (donatorul) care este oferit unui alt individ (beneficiarul), care determină un răspuns pozitiv imediat sau întârziat la beneficiar". Studiile au arătat că faptul de a avea o rețea mai mare de persoane care să o susțină pe parcursul sarcinii are un rol protector împotriva depresiei atunci când femeia se simte mulțumită de sprijinul primit.

Un studiu din The BMJ a arătat că apelurile telefonice de la femei care s-au luptat anterior cu depresia postpartum au ajutat la prevenirea simptomatologiei depresive în rândul proaspetelor mame. Aceste constatări susțin ideea că persoanele laice care au depășit probleme de sănătate mintală similare pot servi drept o resursă valoroasă în recuperarea persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală postpartum.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel