Depresia de ianuarie, cauze și tratament. De ce te simți trist în prima lună a anului. Cum să îți îmbunătățești starea de spirit

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Nikolay Hristov
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Nikolay Hristov

Depresia de ianuarie există și afectează în principal femeile. Iată cum puteți trece mai ușor peste această perioadă.

Depresia de ianuarie este o afecțiune reală. Dacă te simți deprimat în ianuarie, nu e doar în capul tău. Tulburarea afectivă sezonieră și melancolia post-vacanță pot lovi puternic în prima lună a noului an.

Unii numesc sărbătorile sezonul de aplauze. Alții o numesc sezonul bucuriei. Există clișeul că este o perioadă fericită, confortabilă, plină de întâlniri și tradiții încântătoare de familie.

Cu toate acestea, nu toată lumea experimentează acest tip de vacanță. Durerea, pierderea și stresul agitației își pot pune amprenta asupra sănătății mintale. Furnizorii de servicii de sănătate mintală spun că depresia post-vacanță este un răspuns normal la adaptarea la viața de după sărbătorile de iarnă. Ele apar din diferite motive, iar femeile sunt mai predispuse să fie deprimate după sărbători.

Depresia de ianuarie, cauze

Experții spun că depresia de ianuarie poate fi cauzată de o serie de motive. Cu toate acestea, există, de asemenea, multe modalități de a schimba viața pentru a evita aceste scăderi sezoniere.

"Vă puteți schimba tiparele de gândire, astfel încât să nu fiți supuși acestora", dr. Don Mordecai, liderul național al Kaiser Permanente pentru sănătatea mintală și comportamentală.

Tulburarea afectivă sezonieră are fundamente biologice și este alimentată de lipsa luminii naturale.

"Mai puține ore de lumină naturală fac ravagii în organism. O varietate de neurochimicale sunt afectate", a declarat pentru Anthony DeMaria, doctor în medicină, psiholog supervizor la Centrul de Terapie Intensivă pentru Tulburări de Personalitate al Spitalului Mt. Sinai-West.

În întuneric, de exemplu, organismul produce mai multă melatonină, provocând lentoare și scăderea energiei. Din motive necunoscute, femeile sunt mai predispuse să aibă tulburare afectivă sezonieră, adaugă DeMaria.

Oamenii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani sunt și ei afectați, alături de oameni mai apropiați de polii Pământului, notează Healthline.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel