Dependența de cafea te va face să trăiești mai mult, potrivit unui STUDIU

Data publicării:
CAFEA. Unsplash.com/ autor Christiana Rivers
Descriere foto: CAFEA. Unsplash.com/ autor Christiana Rivers

O ceașcă  de cafea pe zi face mai mult decât să țină la distanță senzația de irascibilitate și amețeală. Recent, s-a dovedit că vă crește longevitatea. Nu unul, ci două studii publicate în Annals of Internal Medicine au confirmat cel mai important beneficiu pentru sănătate al cafelei: te poate ajuta să trăiești mai mult.

Ambele studii au analizat obiceiurile de consum de cafea declarate de peste 700.000 de persoane din SUA și 10 țări europene pe o perioadă medie de 16 ani. Fiecare studiu separat a arătat că persoanele care au consumat mai multă din această energie lichidă au avut tendința de a avea un risc mai mic de a muri în perioada studiată decât cele care au băut mai puțină cafea sau nu au băut deloc.

Studiul efectuat în SUA a examinat persoane de origine afro-americană, japoneză și latină și a descoperit că a bea patru sau mai multe cești de cafea pe zi echivalează cu un risc cu 18% mai mic de deces prematur în perioada de urmărire de 16 ani.

Dar acest beneficiu nu a fost neapărat doar pentru dependenții de cafea, deoarece s-a constatat, de asemenea, că cei care pur și simplu beau o ceașcă de cafea pe zi au avut un risc de deces cu 12 procente mai mic în comparație cu cei care nu beau cafea. Imaginați-vă că ați băut două cești. Asta s-ar putea transforma într-un risc de deces cu 24% mai mic. 

Este interesant de remarcat că acest avantaj a fost valabil pentru băutorii de cafea care au consumat fie băuturi cu cofeină, fie băuturi decofeinizate, ceea ce sugerează că nu cofeina este principala componentă a beneficiilor pentru sănătate ale acestei băuturi. În schimb, s-ar putea să se datoreze diferiților antioxidanți din băutură, care s-au dovedit a contribui la reducerea riscului de boli precum diabetul și anumite tipuri de cancer.
 
În cazul studiului efectuat în Europa, s-au constatat beneficii similare, deoarece susținătorii înrăiți ai cafelei care au băut cea mai multă cafea au avut un risc de deces prematur cu șapte până la 12 procente mai mic în comparație cu persoanele care nu au consumat deloc cafea. Deși aceste descoperiri ne permit să ne justificăm alergătura zilnică la cafenele, cu siguranță nu înseamnă că ar trebui să începi să bei cafea la fiecare masă în speranța de a trăi până la 120 de ani. Ca majoritatea lucrurilor în viață, moderația este cheia!

 

Citește și: Îți bei corect cafeaua dimineața? Prof. dr. Vlad Ciurea te învață să trăiești sănătos



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel