Denunţul pentru plagiat împotriva filmului ''The Shape of Water'' şi regizorului Del Toro a fost retras

Data publicării:
The Shape of Water. Captură foto Youtube
Descriere foto: The Shape of Water. Captură foto Youtube

Denunţul pentru plagiat prezumptiv depus împotriva filmului "The Shape of Water" (2017), în regia lui Guillermo del Toro, a fost retras şi s-a pus astfel capăt unui proces care a durat peste doi ani.

Revista The Hollywood Reporter a informat luni că denunţul a fost retras în data de 2 aprilie.

Studioul Searchlight Pictures, care a produs "The Shape of Water", a emis un comunicat în care a explicat faptele.

"David Zindel, fiul lui Paul Zindel, care a scris 'Let Me Hear You Whisper' (1969), a recunoscut, bazându-se pe o informaţie confidenţială obţinută în timpul procesului, că plângerea de plagiere este neîntemeiată", a precizat Searchlight Pictures.

"El a admis că Guillermo del Toro este adevăratul creator al 'The Shape of Water'. Orice asemănare între cele două povestiri este pur întâmplătoare", a adăugat studioul.

Avocaţii lui Zindel nu au publicat deocamdată nicio declaraţie în acest sens.

The Hollywood Reporter a asigurat că "părţile în conflict au ajuns la un acord pentru a retrage cazul", în timp ce portalul The Wrap a precizat că cei care au depus plângerea în justiţie s-au retras voluntar din proces.

Doi ani de proces

Plângerea a fost depusă în februarie 2018, când David Zindel, fiul dramaturgului decedat Paul Zindel, a denunţat că asemănările între piesa de teatru a tatălui său "Let Me Hear You Whisper" şi "The Shape of Water" sunt atât de mari, încât filmul poate fi considerat o ecranizare a acestui text, notează Agerpres. 

Plângerea a fost depusă împotriva Searchlight Pictures, regizorului Del Toro şi producătorului asociat Daniel Kraus pentru încălcarea drepturilor de autor, deţinute în prezent de fiului dramaturgului, David Zindel.

Subiectul piesei de teatru a lui Zindel prezintă o îngrijitoare introvertită, care stabileşte o relaţie de prietenie neobişnuită cu un delfin, în perioada în care lucrează la un laborator de experimente militare în timpul Războiului Rece.

Filmul "The Shape of Water", scris de Guillermo del Toro şi Vanessa Taylor, descrie iubirea dintre o femeie de serviciu mută şi visătoare şi o stranie creatură amfibiană, folosită într-un experiment secret la un laborator guvernamental american în Războiul Rece, şi încercarea acesteia de a-i reda libertatea şi a-i evita astfel moartea.

Filmul a fost marele câştigător al premiilor Oscar în 2018, obţinând patru statuete pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor (Del Toro), cea mai bună coloană sonoră şi cel mai bun design de producţie.

Primul eşec al acestui denunţ a intervenit în iulie 2018, când un judecător federal a respins plângerea de plagiat.

"În pofida unor similitudini superficiale şi câtorva puncte de bază din scenariu, povestirile din film şi din piesă sunt diferite", a scris Percy Anderson în decizia sa.

Totuşi, o Curte de apel a reluat cazul în 2020, considerând că nu s-a recurs la experţi independenţi pentru a studia cazul şi a determina importanţa coincidenţelor din cele două texte.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel