Degerăturile: cum apar și la ce să fiți atenți. Ciuhodaru: Moartea albă este un ucigaș tăcut. Nu mai apreciezi corect pericolele, nu mai ai capacitate de reacție. Deznodământ fatal

Data publicării:
Sursa foto: Unplash, autor Foad Roshan
Descriere foto: Sursa foto: Unplash, autor Foad Roshan

Degerăturile pot avea consecințe extrem de grave. Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat cum să ne ferim de degerături.

Degerăturile sunt leziuni cauzată de înghețarea pielii și a țesuturilor subiacente. În stadiul incipient al degerăturilor, cunoscut sub numele de degerături, nu există leziuni permanente ale pielii. Simptomele includ pielea rece și o senzație de înțepături, urmate de amorțeală și piele inflamată sau decolorată. Pe măsură ce degerăturile se agravează, pielea poate deveni dură sau cu aspect ceros.

Pielea expusă pe vreme rece și vântoasă este cea mai vulnerabilă la degerături, dar poate afecta și pielea acoperită de mănuși sau alte haine. Este posibil să nu vă dați seama că aveți degerături până când altcineva vi le semnalează.

Puteți trata degerăturile prin reîncălzire. Toate celelalte degerături necesită îngrijiri medicale, deoarece pot afecta permanent pielea, mușchii, oasele și alte țesuturi.

Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt factorii de risc și la ce trebuie să fim atenți în aceste zile geroase.

 

”Îmbrăcăminte necorespunzătoare, încălțăminte care nu oferă protecție termică, picioare ude. Imobilizarea prelungită contribuie la degerături. De aia recomandăm ca oamenii să nu stea în frig, mai ales când sunt temperaturi extrem de scăzute. Încercați să vă mobilizați, să alternați munca sau activitatea în spațiu liber, cu adăpost în zonele încălzite: magazine, instituții publice, gări. 

Nu vă aventurați noapte în zone izolate, în zone în care ninge abundent pentru că vă puteți rătăci. Vorbesc de zonele rurale. Hipotermia se instalează cu mare ușurință, iar moartea albă este un ucigaș tăcut. 

Există acest minunat obicei de a ne încălzi cu alcool. De-a lungul timpului, peste jumătate din cazurile de hipotermie pe care le-am tratat consumaseră alcool. Alcoolul vă va face extrem de vulnerabili la efectele frigului și umezelii. 

Alcoolul face vasodilatație, adică pierdere de căldură și nu mai apreciezi corect pericolele, nu mai ai capacitate de reacție, iar căzăturile pe asfalt sau zăpadă înseamnă hipotermie, moarte albă. 

Pe lâgă consumul de alcool, diversele traumatisme care pot surveni în acel moment pot duce la imobilizare și un deznodământ fatal. Pielea este rece, uscată, apoi se înroșește, apar flictenele, ca după arsuri. Dacă vorbim despre degerături, vorbim de cangrenă și se poate ajunge la amputație”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel