De nu este bine să te abții atunci când îți vine să strănuți. Avertismentul medicilor

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

S-ar putea să fiți tentat să vă rețineți un strănut într-un loc aglomerat, atunci când vorbiți cu o altă persoană sau în alte situații în care a trebui să strănutați pare inoportun. Dar cercetările sugerează că reprimarea unui strănut ar putea fi periculoasă pentru sănătatea dumneavoastră, provocând uneori complicații grave.

Reținerea unui strănut crește foarte mult presiunea din interiorul sistemului respirator, la un nivel de aproximativ 5 până la 24 de ori mai mare decât cea cauzată de strănut în sine. Experții spun că menținerea acestei presiuni suplimentare în interiorul corpului poate provoca potențiale leziuni, care pot fi grave. Unele dintre aceste leziuni includ:

Ruptură de timpan

Atunci când rețineți presiunea ridicată care se acumulează în sistemul respirator înainte de un strănut, trimiteți o parte din aer în urechi. Acest aer presurizat se scurge într-un tub din fiecare ureche care se conectează la urechea medie și la timpan, numit trompa lui Eustachio. Experții spun că este posibil ca presiunea să provoace ruperea timpanului (sau chiar a ambelor timpanii) și să provoace pierderea auzului. Majoritatea timpanelor rupte se vindecă fără tratament în câteva săptămâni, deși în unele cazuri este necesară o intervenție chirurgicală.

Infecția urechii medii

Strănutul ajută la curățarea nasului de orice lucru care nu ar trebui să fie acolo. Asta include bacteriile. Ipotetic, redirecționarea aerului înapoi în urechi din pasajele nazale ar putea transporta bacterii sau mucus infectat în urechea medie, provocând o infecție. Aceste infecții sunt adesea destul de dureroase. Uneori, infecțiile urechii medii se vindecă fără tratament, dar în alte cazuri sunt necesare antibioticele.

Vase de sânge deteriorate la nivelul ochilor, al nasului sau al timpanelor

Experții spun că, deși rar, este posibil să vă deteriorați vasele de sânge din ochi, nas sau timpane atunci când vă rețineți un strănut. Presiunea crescută cauzată de reținerea strănutului poate face ca vasele de sânge din pasajele nazale să se strângă și să se spargă. O astfel de leziune cauzează, de obicei, leziuni superficiale ale aspectului dumneavoastră, cum ar fi înroșirea ochilor sau a nasului.

Leziuni ale diafragmei

Diafragma este partea musculară a pieptului dumneavoastră situată deasupra abdomenului. Deși aceste leziuni sunt rare, medicii au observat cazuri în care aerul presurizat a rămas blocat în diafragmă, colapsând plămâniiSursa de încredere la persoanele care încearcă să își rețină strănutul. Aceasta este o leziune care pune în pericol viața și care necesită spitalizare imediată. Mai frecvent, este posibil să simțiți dureri în piept după ce vă rețineți un strănut din cauza aerului presurizat suplimentar.

Anevrism

Potrivit experțilo, presiunea cauzată de reținerea unui strănut poate duce, potențial, la ruperea unui anevrism cerebral. Aceasta este o leziune care pune viața în pericol și care poate duce la sângerări în craniul din jurul creierului.

Afectarea gâtului

Medicii au descoperit cel puțin un caz în care o persoană și-a rupt partea din spate a gâtului prin reținerea unui strănut. Bărbatul în vârstă de 34 de ani care a prezentat această leziune a fost raportat ca având o durere extrem de mare și abia dacă a putut vorbi sau înghiți. El a spus că a simțit o senzație de pocnitură în gât, care a început să se umfle, după ce a încercat să rețină un strănut închizând gura și ciupindu-și nasul în același timp. Aceasta este o leziune gravă care necesită asistență medicală imediată.

Coaste rupte

Unele persoane, adesea adulți mai în vârstă, au raportat fracturi ale coastelor ca urmare a strănutului. Dar reținerea unui strănut poate provoca, de asemenea, ruperea unei coaste, deoarece determină ca aerul de înaltă presiune să fie forțat în plămâni cu multă forță.

Poate reținerea unui strănut să provoace un atac de cord?

Nici strănutul, nici reținerea unui strănut nu va provoca oprirea inimii. Este posibil să vă afecteze temporar ritmul cardiac, dar nu ar trebui să vă provoace oprirea inimii.

Poți muri dacă îți reții un strănut?

Deși nu am întâlnit cazuri de decese raportate de persoane care să moară din cauza reținerii strănutului, din punct de vedere tehnic nu este imposibil să mori din cauza reținerii unui strănut. Unele leziuni cauzate de reținerea unui strănut pot fi foarte grave, cum ar fi anevrismul cerebral rupt, ruptura gâtului și colapsul plămânilor. Anevrismele cerebrale rupte sunt mortale în aproximativ 40 la sută din cazuri, potrivit healtline.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel