De ce simți un șoc electric când atingi o altă persoană. Motivul este surprinzător

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Brad Lloyd
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Brad Lloyd

Ţi s-a întâmplat probabil ca atunci când te-ai atins accidental de cineva sau ai dat mâna cu el ai simţit ceva ca şi cum te-ai fi electrocutat. Ce sunt aceste şocuri electrice şi de ce produc?

Se simte ca atingerea unui ac pe piele, iar zgomotul asociat cu acesta poate fi oarecum înfricoșător. Seamănă, mai degrabă, cu un sfârâit, similar cu cel care se produce atunci când avem de-a face cu electricitate. Totuşi, nu e nevoie să vă faceţi griji! Experimentarea unui șoc electric ușor atunci când atingeți o altă persoană, sau uneori chiar obiecte, este rezultatul a ceva cunoscut sub numele de „curent static.”

Practic, tot ceea ce vedeți în jurul vostru este alcătuit din ceva cunoscut sub numele de atomi. Care se întâmplă să fie cele mai mici particule dintr-un element chimic care poate exista. Potrivit KidsHealth, un singur atom este format din trei componente: protoni care sunt încărcați pozitiv, electroni care sunt încărcați negativ şi neutroni care sunt neutri. De cele mai multe ori un atom va rămâne neutru. Datorită numărului de protoni încărcați pozitiv și de electroni încărcați negativ fiind același. Lucrurile se schimbă, însă, atunci când acest număr este perturbat și nu rămâne egal. Având în vedere că protonii și neutronii nu se mișcă, electronii sunt cei care tind să se miște. Iar electronii suplimentari provoacă o sarcină negativă. Acum că atomul are un număr dezechilibrat de electroni și protoni, electronii încărcați negativ sunt atrași de protonii încărcați pozitiv. Având în vedere că contrariile se atrag. Prin urmare, șocul pe care îl simțim este atunci când electronii se deplasează rapid spre protoni. 

Citește continuarea pe DC NEWSGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel