De ce se zbate ochiul și ce boli se ascund în spatele blefarospasmului

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Roozbeh Badizadegan
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Roozbeh Badizadegan

Blefarospasmul, zbaterea ochiului, poate ascunde câteva boli. Care sunt acestea și când este recomandată prezentarea la medic.

Blefarospasmul, cunoscut popular ca zbaterea ochiului și a pleoapelor, este reprezentat de contracții spastice, involuntare ale musculaturii periorbitale, care determină clipit des și involuntar, precum și închiderea frecventă a ochiului afectat, de obicei pentru câteva minute.

Potrivit WebMD, spasmele pleoapelor pot fi clasificate în trei categorii:

- spasm general al pleoapelor,

- spasm hemifacial (pe o jumătate a feței),

 

- blefarospasm esențial benign.

Spasmul general al pleoapelor afectează doar pleoapa superioară și/sau inferioară. Acest tip de spasm este foarte frecvent și majoritatea oamenilor îl resimt la un moment dat.

De obicei, apare la un singur ochi și poate varia, ca intensitate, de la abia vizibil la deranjant. Spasmele dispar de la sine într-un timp scurt, dar pot reapărea în câteva ore, zile sau mai mult.

Spasmul hemifacial, adică zbaterea unui singur ochi, reprezintă o tulburare neuromusculară cauzată, de obicei, de un vas de sânge care exercită o presiune excesivă asupra unuia dintre nervii faciali.

Cauzele și factorii declanșatori ai blefarospasmului

Pleoapa poate avea contracții din cauza unui semnal neobișnuit în creier sau în mușchii feței. Iar activitățile cotidiene care pot declanșa acest lucru includ: 

- Oboseala;

- Stresul;

- Cofeina;

- Alcoolul;

- Fumatul;

- Sensibilitate la lumină;

- Unele medicamente, în special cele care tratează psihoza și epilepsia.

Deși mai rare, unele afecțiuni ale creierului și ale sistemului nervos pot fi de asemenea factori declanșatori ai blefarospamului. Acestea cuprind:

- Boala Parkinson;

- Leziuni ale creierului;

- Scleroza multiplă;

- Paralizia Bell;

- Sindromul Tourette;

- Distonie.

Care sunt complicațiile și când este cazul de mers la medic 

Unele persoane pot să aibă astfel de spasme pe timpul unei zile, altele chiar pe o perioadă mai lungă, de zile, săptămâni sau chiar luni, iar acest lucru poate să afecteze calitatea vieții, precum și activitățile cotidiene.

Din fericire, evoluția blefarospamului este una autolimitată, medicul putând să recomande în primul rând odihna, reducerea stresului și a consumului de cofeină, precum și purtarea unor ochelari de protecție împotriva radiațiilor UV, în contextul unei fotosensibilități.
În cazul în care, pe lângă această zbatere deranjantă a pleoapei mai sunt prezente și alte simptome este necesar un consult oftalmologic.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel