De ce se sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie. Lucruri pe care sigur nu le știai până acum

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Crăciunul se apropie și cu toții așteptăm cu nerăbdare să-l sărbătorim cu cea mai mare bucurie și fericire în compania prietenilor, familiei și celor dragi. Tot ceea ce ține de această sărbătoare, fie că este vorba de cadourile încântătoare, de mâncarea somptuoasă sau de luminile de vis, atrage oameni de toate vârstele. Interesant este faptul că Crăciunul este una dintre puținele sărbători care are o dată fixă, și anume 25 decembrie. V-ați gândit vreodată de ce este așa? 

Crăciunul, sărbătoarea care comemorează nașterea lui Iisus Hristos, este celebrată de majoritatea creștinilor pe 25 decembrie în calendarul creștin. Însă primii creștini nu i-au sărbătorit nașterea și nimeni nu știe la ce dată s-a născut Iisus.
Există cel puțin trei motive posibile pentru care Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie.

Istoricul creștin roman Sextus Julius Africanus a datat concepția lui Iisus la 25 martie, ceea ce, după nouă luni petrecute în pântecele mamei sale, ar fi dus la o naștere la 25 decembrie.

În secolul al III-lea, Imperiul Roman, care la acea vreme nu adoptase creștinismul, sărbătorea la 25 decembrie renașterea Soarelui Necuprins Sol Invictus. Această sărbătoare nu numai că a marcat revenirea unor zile mai lungi după solstițiul de iarnă, dar a urmat și festivalul popular roman numit Saturnalia, în timpul căruia oamenii sărbătoreau și făceau schimb de cadouri.

Biserica din Roma a început să sărbătorească în mod oficial Crăciunul la 25 decembrie în anul 336, în timpul domniei împăratului Constantin. Întrucât Constantin făcuse din creștinism religia efectivă a imperiului, unii au speculat că alegerea acestei date a avut motivul politic de a slăbi sărbătorile păgâne consacrate. De asemenea, după ce Constantin a făcut din creștinism religia efectivă a imperiului, obiceiurile păgâne erau adesea botezate și creștine. Acest lucru a facilitat adoptarea noii religii de către oameni, deoarece aceștia puteau fi creștini și să sărbătorească în continuare toate festivalurile pe care le celebrau înainte.

Când biserica creștină a devenit mult mai mare și mai influentă, liderii religioși și politici au dorit să facă sărbătorile creștine mai populare, permițând în același timp sărbătorile tradiționale de care oamenii se bucurau deja. Astfel, combinarea Crăciunului și a solstițiului de iarnă a fost soluția. Pe măsură ce creștinismul s-a răspândit pe tot globul, la fel s-a întâmplat și cu sărbătorile creștine, inclusiv Crăciunul. De aici, acesta a devenit sărbătorit într-o mare varietate de moduri, pe măsură ce diferite culturi l-au adaptat la nevoile lor specifice, potrivit timesofindia.com

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel