De ce nu trebuie curățate urechile cu bețișoare

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Sharon McCutcheon
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Sharon McCutcheon

De ce nu trebuie curățate urechile cu bețișoare și care este beneficiul pe care îl oferă ceara.

Venirea verii este considerată pentru mulți părinți momentul în care se calmează virozele de peste iarnă, însă apar alte afecțiunii, unele fiind date tocmai de folosirea nepotrivită a bețișoarelor de ureche.

Dr. Ana Maria Apostu, medic primar ORL, a explicat la ”Vorbește lumea” de la Pro TV care sunt beneficiile oferite de ceara din ureche, dar și motivul pentru care răcim vara, deși este cald.

”Vine vara și toți părinții așteaptă să se calmeze virozele. Se calmează acestea, dar apar alte afecțiuni, medicul specialist ORL are tot timpul de lucru, din primăvară până în următoarea primăvară.

Vara nu mai vine cu viroze, cu tuse și cu muci, vine cu durere de ureche. Dar nu cu durerea de ureche din cauza otitei medii care se face în viroză, ci cu durerea de ureche din otita externă”, a explicat dr. Ana Maria Apostu, medic primar ORL, la ”Vorbește lumea” de la Pro TV.

Care este diferența dintre otita medie și cea externă

”Otita medie înseamnă inflamația și infectarea cavității timpanice care se află în spatele timpanului, care în cazul virozei se produce din cauza mucilor din nas care ajung în ureche.

Otita externă este la suprafață, în interiorul conductului auditiv extern, unde băgăm noi bețișorul să ne scărpinăm sau să scoatem ceara de acolo și rău facem”, a mai spus specialistul.

De altfel, medicul ORL-ist a ținut să sublinieze că urechea nu are nevoie de intervenție exterioară pentru a se curăța de ceara, aceasta reușind să se ocupe ”de la sine”.

”Intrarea în conduct este largă, intră apă în el și iese apa cu tot cu mizeria de acolo și cu ceara care se formează în exces. Ce trebuie să știm este că ceara are un rol foarte benefic, ea este ca un strat deasupra tegumentului și face să nu mai adere nicio bacterie, nicio ciupercă și niciun praf pe conduct. Această ceară are un sens de mișcare, are niște 'piciorușe' și iese singură din ureche. La copii se poate observa acest lucru”, a mai spus medicul.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel