De ce nu merg la școală copiii Danei Nălbaru: „Nu-i oblig să facă nimic. Ei învață liber”

Data publicării:
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, foto Instagram
Descriere foto: Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, foto Instagram

Dana Nălbaru, o apariție rară în ultimii ani, a fost invitata lui Mihai Morar, la Fain & Simplu, acolo unde a făcut o serie de dezvăluiri emoționante. Pe lângă faptul că fosta solistă HiQ a dezvăluit că la vârsta de 33 de ani s-a pocăit și că își dorește să ducă un trai simplu și plin de însemnătate, ea a vorbit și despre educația copiilor săi, aspect extrem de criticat în spațiul public. 

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au împreună trei copii, Sofia, Roxana și Kadri. Fiul cel mic, Kadri, în vârstă de 7 ani, este copil supradotat și deja se pregătește pentru examenul SAT, echivalentul din SUA al Bacalaureatului.
Sofia, 17 ani, Roxana, de 10 ani și Kadri în vârstă de 7 ani învață în sistem ”homeschooling”. De asemenea, Dana Nălbaru și Dragoș Bucur se ocupă personal de pregătirea acestora în anumite domenii. 

Cele două fiice au fost retrase de la școală și învață acasă, iar Kadri, care la 5 ani începea să studieze singur chimia, nu a mers niciodată la școala clasică. 

Mai mult, Dana Nălbaru dezvăluie că nu își obligă copii să facă nimic și că îi încurajează să învețe liber. De asemenea, ea spune că nu a încercat să le insufle acestora să-i urmeze credințele religioase. 

VEZI ȘI: Dana Nălbaru s-a retras din viața publică și s-a pocăit. De ce a luat vedeta această decizie: „Când băiețelul meu s-a îmbolnăvit am crezut că-l pierdem”


“Nu, nu-i oblig pe copiii mei să facă nimic. Copiii mei nu au fost obligați nici să meargă la școală. Ei învață liber. Nu oblig pe nimeni să creadă ce cred eu sau să facă ce fac eu.

Sper că doar prin faptele mele sau prin cuvintele mele, copiii mei sau prietenii mei vor schimba ceva în viața lor ca să fie la fel de liniștiți. Mi-aș dori ca toată lumea să înțeleagă ce am înțeles eu.

Copiii mei, cel puțin băiețelul meu, se roagă alături de mine în fiecare seară. A fost decizia lui. Niciodată nu i-am spus să facă ceva.

A văzut la mine și a venit lângă mine. Se roagă în gând așa cum știe el și îmi pune întrebări când vrea să știe ceva”, a declarat artista în cadrul podcast-ului Fain & Simplu, găzduit de Mihai Morar.

Sofia, fiica cea mare a cuplului nu mai merge la școală de 6 ani, iar Roxana, fiica adoptată a celor doi, învață de acasă de 2 ani. Mezinul nu a fost niciodată în sistemul clasic de învățământ, însă, după cum povestește mama sa, copilul este mult peste copiii de vârsta lui, acesta fiind aproape gata să dea „examenul maturității”, varianta americană. 

“E un copil vesel, care se joacă, însă mintea lui asimilează foarte repede. Înțelege niște lucruri de o finețe extraordinară. Mă blochează cu întrebările care țin de știință sau matematică. E haios să ai așa un copil.

Se distrează foarte bine. Nu trebuie să îi repeți de două ori. Avea 5 ani când a început studieze chimie. Își alege singur cărțile, iar eu de multe ori nici nu știu ce citește”, a mai explicat Dana Nălbaru.

Motivul pentru care au ales să își educe copiii acasă

În urmă cu ceva timp, artista spunea că este de părere că sistemul clasic de educație nu îi ajută pe copiii ei, aceștia fiind mult mai avansați decât colegii lor. De exemplu, mezinul familiei scris și citește de la o vârstă fragedă și, la 6 ani, a început să fie pasionat de geografie, istorie și filosofie.


„La 3 ani a învățat în două ore să scrie alfabetul cu litere de mână. La 6 ani citea deja o carte pe zi. Din aceea fără poze. După o săptămână cartea aceasta de gramatică e aproape gata. La matematică, fizică, chimie și biologie e deja avansat. Am început cu el geografia, puțină istorie și filosofie. Engleză a învățat singur. Încep să mă simt depășită. Nu mă dau mare, tot caut soluții să-l pot ajuta în nevoia lui de cunoaștere”, a spus Dana Nălbaru, notează Click.

Mai mult, ea afirmă că fiul ei e mult mai avansat decât nivelul de educație al copiilor de vârsta lui și nici nu îi place să meargă în locuri aglomerate. 

”Școala, așa cum e ea organizată, nu îl ajută, e prea avansat pentru vârsta pe care o are și nu îl primesc la clase mai mari, iar lui nu-i place să stea între mulți oameni. Nu e autist, e selectiv cu oamenii, un copil cu o capacitate de învățare absolut uriașă”,  a mai mărturisit fosta solistă.

Dana Nălbaru: Băiețelul meu știe de la 3 ani că spermatozoidul fecundează ovulul

„Băiețelul meu știe de la 3 ani că spermatozoidul fecundează ovulul. Avem enciclopedii, vorbim despre asta. La fel am făcut și cu Sofia. Nu sunt adepta secretelor. Iar ei nu au avut nicio traumă și niciun interes ieșit din comun pentru subiectul ăsta, deci consider că am procedat corect”,  a mai menționat soția lui Dragoș Bucur.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel