De ce ne îngrășăm. Obiceiurile care ne țin departe de silueta mult dorită

Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ autor: Bill Oxford
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ autor: Bill Oxford

Există numeroși factori care pot influența greutatea corporală. Iată ce spun specialiștii. 

Oamenii nu au control asupra unora dintre acești factori, inclusiv factorii determinanți ai dezvoltării, structura genetică, sexul și vârsta. Alți factori care influențează greutatea corporală asupra cărora omul are control potențial includ nivelul de activitate fizică, dieta și unii factori sociali și de mediu, conform National Center for Biotechnology Information


Excesul de greutate se definește prin depășirea indicelui de masă corporală (IMC). Acest indice variază în funcție de vârstă și gen. Dacă doriți să aflați care este indicele dvs., îl puteți calcula singuri prin următoarea formulă: IMC = greutatea/înălțimea2 (greutatea în kg iar înălțimea în m2). 


IMC-ul unei persoane cu greutate normală se situează între 18,5 și 24,9. Limitele pentru o femeie cu înălțimea de 1,63 m sunt 18x2,66 până la 25x2,66, adică greutatea acesteia poate varia între 48 și 66 de kg. 


Care sunt factorii de risc pentru kilogramele în plus?


Este important de specificat că aceștia nu acționează izolat, iar problematica kilogramelor în plus este mai complexă decât pare. 


Factori genetici

O persoană cu istoric familial de suprapondere și/sau obezitate are un risc mai mare să sufere de această problemă. 


Stilul de viață

Organizația Mondială a Sănătății îi avertizează pe părinții care au un stil de viață haotic, să fie mai atenți la alimentația copiilor, deoarece le pot influența negativ stilul de viață. 


Sedentarismul

Numită și boala modernității, sedentarismul poate reprezenta unul dintre factorii principali de risc pentru kilogramele în plus.

 
Alimentația 

Consumul în exces de grăsimi și carbohidrați/glucide, în locul legumelor și fructelor crește riscul de a dezvolta boli ale metabolismului. 


Aspecte ale stilului de viață - stresul, problemele de somn

Stresul poate crea multe probleme, mai ales atunci când ne împiedică să ne odihnim atât cât ar trebui. Fără somn, multe procese naturale de autoreglare din organismul nostru sunt afectate. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel