DE CE apar vânătăile și cum putem scăpa ușor de ele. Pot fi SEMNUL unor afecțiuni

Data publicării:
Sursa foto: pexels, autor Kindel Media
Descriere foto: Sursa foto: pexels, autor Kindel Media

Vânătăile, pe lângă efectul unor lovituri mai puternice sau mai ușoare, pot fi semnul unor afecțiuni.

Vânătăile apar atunci când sângele rămâne blocat sub piele, de obicei din cauza unui impact care deteriorează un mic vad de sânge. Aceasta poate fi din cauza unei căzături, a unei lovituri sau orice altceva care exercită o presiune mare, bruscă, asupra pielii. Dacă loviturile mai puternice pot afecta oasele, provocând sângerări profunde și vânătăi care au nevoie de câteva săptămâni pentru vindecare, în cazul vânătăilor minore, de suprafață, acestea se pot vindeca în câteva zile.

De altfel, unii oameni se învinețesc atât de ușor încât nu-și mai amintesc cauza inițială, în timp ce alții dezvoltă vânătăi mai mari după răni ușoare.

Faptul că o persoană face vânătăi cu ușurință nu înseamnă neapărat că are o afecțiune medicală, dar o schimbare bruscă a numărului de vânătăi pe care o persoană le dezvoltă poate justifica o discuție cu un medic.

Orice afecțiune sau medicament care crește sângerarea poate, de asemenea, face ca o persoană să se învinețească mai ușor.

 

Oamenii tind să se învinețească mai ușor pe măsură ce îmbătrânesc, deoarece vasele de sânge devin mai slabe și pielea se subțiază.

Vânătăile ușoare pot fi, de asemenea, de familie, astfel încât persoanele ale căror rude fac vânătăi cu ușurință pot observa că și ele o fac.

Poate fi dificil pentru o persoană să evalueze dacă are mai multe vânătăi decât de obicei sau dacă se învinețește mai ușor decât majoritatea celorlalți oameni.

Semnele care indică faptul că o persoană se învinețește repede

- vânătăi foarte mari și dureroase ca răspuns la răni minore; 

- multe vânătăi fără să își amintească cauza lor;

- apariția frecventă a unor vânătăi care necesită multe săptămâni pentru a se vindeca; 

- sângerare timp de mai mult de 10 minute după o rană.

Cele mai frecvente afecțiuni și probleme legate de stilul de viață care provoacă vânătăile 

Medicamentele care subțiază sângele pot face ca o persoană să sângereze și să aibă mai multe vânătăi.

Abuzul de alcool este un factor de risc cheie pentru bolile hepatice, cum ar fi ciroza. Ciroza și alte boli hepatice subminează încet funcția hepatică. 

Citește continuarea pe DC MEDICALGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel