De ce apar durerile de dinți? Cum și când trebuie să tratăm caria dentară? Dr. Alin Gabor explică

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Despre durerile de dinți, deseori, se spune că sunt de departe cele mai puternice forme de disconfort pe care le poate experimenta o persoană. Chinuitoare, dar mai ales, periculoase, completează medicul stomatolog, dr. Alin Gabor, care ridică un semn mare de atenționare atunci când vin în discuție afecțiunile stomatologice.

„Atunci când se instalează durerea de dinți, cel mai probabil, caria este avansată și, evident, mai greu de tratat. Acesta este și motivul pentru care recomand de fiecare dată controlul stomatologic din 6 în 6 luni. Dacă, însă, afecțiunea s-a instalat, important este ca ea să fie diagnosticată corect și tratată corespunzător astfel încât să se evite pe cât posibil complicațiile.”, explică medicul Alin Gabor.

Atunci când vorbim despre motivele care duc la apariția cariilor dentare, există mai mulți factori care pot fi incriminați, iar medicul stomatolog Alin Gabor îi va enumera pe fiecare dintre ele.

„Caria se formează pe coroana dentară, partea vizibilă a dintelui acoperită de un strat subțire de smalț. Rădăcina dintelui se află sub nivelul gingiei, în cavitatea osoasă și este formată din cement și dentină, componenta dintelui care protejează camera pulpară de șocurile fizice. Camera pulpară este acel spațiu în care se află pulpa dintelui, este cunoscută și sub denumirea de „nervul dintelui”. Infectarea pulpei dentare duce la durerea resimțită în momentul în care caria dentară ajunge într-un stadiu avansat.”, explică medicul stomatolog, dr. Alin Gabor.

Prima cauză care duce la apariția cariei dentare este neglijența igienei orale

Alimentele dulci, băuturile acidulate sau lipsa unei cantități corespunzătoare de salivă determină, de asemenea, instalarea cariei dentare. Din păcate, nu există simptome care să anunțe apariția cariei dentare în fază incipientă, iar momentul în care începe disconfortul cu siguranță afecțiunea este deja instalată.

„De obicei, durerea, principalul simptom al acestei afecțiuni din sfera stomatologică, apare doar în stadii avasate ale bolii. Altfel, în stadiu incipient, caria poate fi depistată exclusiv în cabinetul medicului stmatolog. Atunci când o carie dentară provoacă o infecție, cele mai des întâlnite simptome sunt: dureri la nivel local, sensibilitate dentară, respirație urât mirositoare și gust neplăcut.”, continuă specialistul, medic stomatolog.

Caria dentară: Tipuri

Medicii stomatologi susțin că există mai multe tipuri de carii dentare și, în funcție de specificul fiecărui tip, se va proceda în aplicarea tratamentului corespunzător.

Carii coronare apar atât la copii, cât și la adulți si sunt localizate pe suprafața ocluzală, adică pe suprafața dintelui cu care mușcăm, pe suprafața vizibilă a dintelui (carie de colet), sau în zona dintre dinți, interdentară.

Caria radiculară apare odată cu retracția gingivală. Rădăcina dintelui este expusă factorilor externi, iar acest lucru permite resturilor alimentare și bacteriilor prezente în mod natural în cavitatea bucală se acumulează în jurul rădăcinii dintelui.

Recidivele de carii se formează în jurul obturațiilor și coroanelor existente, deoarece aceste zone au tendința crescută de a acumula placă bacteriană.

Caria dentară - tratament și prevenție

”Caria dentară este tratată în funcție de stadiul în care se află. În general, pentru o cariere mică, superficială, se realizează curățarea, iar apoi aplicarea unor soluții speciale cu rol de protecție. O carie ajunsă într-un stadiu avansat, pe de altă parte, impune curățarea în profunzime și obturarea cavității cu o plombă din compozit sau incrustație ceramică. După efectuarea anesteziei locale, se îndepărtează țesutul afectat, apoi se curăță și igienizează zona, se umple cavitatea cu compozit, iar, la final, se aplică coroana dentară. Aceste tratamente se realizează atât la adulți, cât și la copii.”, explică medicul stomatolog, dr. Alin Gabor.

Prevenția este un capitol foarte important atunci când vine vorba despre sănătatea danturii, iar primul pas este igiena orală. Dr. Alin Gabor, asemenea tuturor medicilor stomatologi, recomandă periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, și în completare, utilizarea apei de gură și a aței dentare, în scopul îndepărtării tuturor resturilor alimentare și bacteriilor din spațiile greu accesibile periuței de dinți.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel