De Boboteaza pe rit vechi, Putin n-a renunţat la tradiţie şi s-a scufundat în apa rece ca gheaţă

Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
Descriere foto: Președintele rus Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a scufundat marţi într-o piscină cu apă rece ca gheaţa pentru a celebra Botezul lui Iisus Hristos, în pofida avertismentelor autorităţilor sanitare şi religioase în legătură cu pandemia de COVID-19.

Într-o înregistrare video publicată de Kremlin se poate vedea cum preşedintele rus, într-un costum de baie albastru, intră într-o gaură în formă de cruce făcută într-o piscină şi se scufundă de trei ori, făcându-şi semnul crucii înainte de fiecare scufundare, aşa cum spune tradiţia ortodoxă.

Putin, 68 de ani, a venit în cojoc şi în pâsle tradiţionale la piscina înconjurată complet de zăpadă lângă o casă de lemn, în faţa căreia o fost ridicată o cruce de gheaţă cu o înălţime de peste doi metri.

El a coborât în apele îngheţate ale bazinului pe o scară de lemn pentru a evita alunecarea.

Putin, un credincios declarat, face anual scufundări de Bobotează, una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe.

Bobotează ortodoxă de rit vechi a coincis anul acesta cu o scădere accentuată a temperaturii, care a atins valori de minus 25 de grade în Rusia, iar, în regiunea Moscovei, unde Putin a făcut baie, termometrul arăta minus 18 grade Celsius.

Kremlinul susţine întotdeauna că preşedintele rus este "absolut sănătos" şi are o sănătate de fier.

Anul acesta, Boboteaza în Rusia, la fel ca peste tot în lume, este sărbătorită în plină pandemie de COVID-19, pe fondul numeroaselor apeluri ale bisericii şi autorităţilor sanitare de a se renunţa la scufundările în apa rece ca gheaţa. În unele regiuni din Siberia, nordul şi Extremul Orient al Rusiei, cum ar fi Tomsk, Iakutia, Omsk, Magadan, Kamceatka şi regiunea Habarovsk, au fost impuse interdicţii parţiale sau restricţii.

Totuşi, preoţii au binecuvântat încă din zori zilei mii de bazine, iazuri, râuri şi chiar găuri în mare cu crucifixuri de argint, astfel încât ruşii să-şi poată îndeplini obiceiul sacru de Bobotează.

Pe lângă credincioşii ortodocşi, amatorii de sporturi cu risc ridicat, precum "morsele" (morjî, în rusă), la aceste scufundări participă grupuri de fani ai băilor în aer liber în timpul iernii, care cred cu tărie că această activitatea extremă ameliorează şi previne răcelile, bolile coronariene, atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale, potrivit Agerpres.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vladimir Putin ???? ????????ПрезидентRF (@vputin.team)



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel