Dan Negru, despre drama familiei lui: „Toți ai mei au fost deportați. Au fost aruncați în vagoane de vite și duși în Bărăgan”

Data publicării:
Dan Negru, sursa instagram
Descriere foto: Dan Negru, sursa instagram

Dan Negru a vorbit despre cea mai neagră noapte a familiei lui. În anul 1951, de Rusalii, 12 mii de familii din Banat au fost deportate in Bărăgan. 

Dan Negru a postat pe pagina lui de Facebook un mesaj emoționant despre cel mai tragic eveniment din trecutul familiei lui. Nimeni nu a știut asta despre prezentatorul TV. În noaptea de Rusalii, în anul 1951, mii de bănățeni au fost deportați de comuniști în Bărăgan. 


„De Rusalii, 12 mii de familii din Banat au fost deportate in Bărăgan in 1951.


Știu bine povestea pentru că am auzit-o de multe ori la mine acasă. Toți ai mei au fost deportați, mama, tata, bunicii, mătușile și unchii mei au fost aruncați in vagoane de vite si duși in Baragan, vinovați pentru că erau “chiaburi”- țărani înstăriți. 


Au ramas in lagărul Bărăganului 5 ani. 


Copii, bătrâni, femei. 


170 de copii români au rămas îngropați acolo. 


Români uciși de români!


N-am invațat la istorie despre asta.  


Si nu există niciun film românesc care să povestească drama românilor din Baragan începută de Rusalii...”, a scris faimosul om de televiziune pe Facebook. 


În noaptea de 17-18 iunie 1951, de Rusalii, a fost pusă în mișcare cea mai amplă acțiune de deportare din istoria contemporană a României. După un drum cu trenul, au fost debarcați în Bărăgan, pe câmpul liber și li s-a ordonat să-și ridice case. În vara și toamna anului 1951, în regiunile Ialomița și Galați, au luat ființă 18 localități noi.


„În noaptea de Rusalii, comuniștii au venit, „au bubuit” în porți și i-au luat pe toți, fără să le spună unde îi duc. Femei, copii, bătrâni, nu conta… I-au băgat în „bou-vagoane”, cum se numeau vehiculele în care se transportau vitele. Au mers timp de patru zile, înghesuiți, fără să știe unde vor ajunge. Cu toții își făceau nevoile acolo. Erau convinși că vor fi deportați în Siberia. Apoi, sărmanii s-au considerat norocoși că au fost duși în Bărăgan”, a mărturisit Dan Negru pentru FANATIK. 


Dan Negru a aflat chiar de la familia lui, abuzurile la care au fost supuși bănățenii în cea mai teribilă noaptea a vieții lor. 


„Bănățenii deportați își făcuseră bordeie în pământ. Bunicul mi-a povestit că, la un moment dat, amărâții se duceau și luau lapte de la țăranii din jur, chiar dacă erau încercuiți de armată și n-aveau voie să iasă din zona care le fusese impusă. Ai mei aveau o oală mare, pentru lapte, dar în fiecare noapte provizia dispărea”, a adăugat prezentatorul TV. 


Dan Negru susține că familia lui a trăit în lagărul Bărăganului timp de cinci ani de zile. Când s-au întors în Banat, toată averea lor era distrusă. Nimic din ce au lăsat la plecare, nu au mai găsit. Au fost nevoiți să o ia din nou de la zero. 


„Când s-au întors, n-au mai găsit nimic. În casa bunicilor mei, din satul Bogda, comuniștii au făcut școală, grădiniță și CAP. Pământurile le-au fost rechiziționate de CAP-uri, așa că au rămas fără vreun mijloc de subzistență”, mărturisește Dan Negru. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel