Cunoşti mulţi oameni DOAR online? Ce spune asta despre tine. Psihologul Keren Rosner: Eşti apărat de monitor, eşti cum ai vrea să fii

Data publicării:
Fotografie creată de Daria Shevtsova, de la Pexels
EXCLUSIV
Descriere foto: Fotografie creată de Daria Shevtsova, de la Pexels

Luna februarie este luna iubirii, astfel că mulţi români care nu au o pereche de Valentine's Day sau de Dragobete "înroşesc" aplicaţiile de socializare/ întâlnire/ flirt. 

Într-un interviu exclusiv acordat Spectacola.ro, psihologul Keren Rosner a vorbit despre motivele pentru care oamenilor le este, în general, mai uşor să "agaţe" prin intermediul unor aplicaţii, dar şi despre efectele pe care un refuz le poate avea asupra noastră. 

"În cazul în care primim acceptul şi persoana ne răspunde pozitiv, avem o trăire pozitivă. Emoţia e de bucurie, de încredere, de optimism. Avem încredere, dată de faptul că suntem acceptaţi pentru că am fi valoroşi. Înseamnă că acea persoană a observat în poză sau descriere ceva atractiv. Ne va da o stare de bine. Refuzul, în schimb, generează multe întrebări şi îndoieli. E foarte descurajator atunci când tu arăţi unei persoane că îţi doreşti să vorbeşti, iar până şi dialogul este refuzat, e dureros. Pentru că persoana care este refuzată interpretează că nu este atractivă, nu are niciun atu în comparaţie cu alte persoane de pe acelaşi site. Apar îndoieli în ceea ce priveşte puterea de seducţie, interesul pe care l-ar putea suscita în alte persoane şi poate duce chiar şi până la îndoiala că ar putea fi iubit/ă", a declarat psihologul Keren Rosner, în exclusivitate pentru Spectacola.ro. 

Refuzul duce la "transformare"

 

Am vrut să ştim dacă aceste refuzuri sunt cele care ne fac să ne "îmbrăcăm" în mediul online în ceva ce nu suntem, de fapt, în realitate. 

"Această idealizare contribuie foarte mult la imaginea de sine. Observăm persoanele care sunt cele mai populare, cele care primesc foarte multe like-uri sau accepturi, care sunt curtate, şi încercăm să facem din asta un model de succes. Ne schimbăm stilul vestimentar, machiajul, atitudinea şi copiem acele persoane care primesc admiraţia şi invitaţiile posibililor parteneri. Din acest motiv, multe persoane îşi pierd autenticitatea pe site-urile acestea, pentru că îşi doresc atenţie, acceptare, flirt, să fie curtate", a mai punctat specialistul. 

De ce ne este mai uşor să "agăţăm" online

 

"De foarte multe ori, aceste momente de început, de iniţiere a unei conversaţii, atunci când cunoşti pentru prima dată o persoană, nasc multe temeri, legate de felul în care vei fi perceput, de cum va fi interpretată atitudinea ta şi de cum vei face faţă acestei provocări. În online se schimbă situaţia. Eşti apărat de monitor şi de faptul că te poţi retrage oricând. Acolo poţi fi mai curajos, mai îndrăzneţ, poţi spune lucruri pe care, poate, realitatea le contrazice. Dar te prezinţi aşa cum ai vrea să fii văzut. E mult mai uşor să mimezi online decât în realitate. Faţă în faţă, există limbajul non-verbal care te poate da de gol şi care poate să spună interlocutorului intenţia ta reală. De asta e mai uşor, mai ales la început, să fie mai uşor în mediul online", a concluzionat Keren Rosner. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Exclusiv


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel