Cunoscutul regizor rus Vladimir Menşov a murit de COVID-19 la vârsta de 81 de ani

Data publicării:
Vladimir Mensov, captura foto Youtube/sursa Tonight
Descriere foto: Vladimir Mensov, captura foto Youtube/sursa Tonight

Regizorul rus Vladimir Menşov, al cărui film "Moscova nu crede în lacrimi" a fost recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1981, a murit luni de COVID-19 la vârsta de 81 de ani, au declarat colegii săi de la Institutul de Cinematografie "Gherasimov" din Moscova (VGIK).

"Tocmai am aflat de moartea sa", a declarat pentru AFP regizorul Vladimir Hotinenko, preşedintele departamentului de lungmetraje din cadrul VGIK. "Ştiam că suferea de COVID-19, dar de o formă uşoară; este absolut oribil şi neaşteptat", a adăugat el.

 

Într-un comunicat, studiourile moscovite Mosfilm au confirmat moartea regizorului ca urmare a COVID-19. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a regretat "o pierdere imensă pentru cinematograful şi cultura noastră".

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin "a transmis cele mai sincere condoleanţe".

 

Născut în 1939 la Baku, în Azerbaidjanul sovietic, Vladimir Menşov a fost actor şi apoi regizor, devenind faimos la nivel mondial graţie lungmetrajului său "Moscova nu crede în lacrimi" care i-a adus Oscarul pentru cel mai bun film străin, unul dintre cele doar două câştigate de Uniunea Sovietică.

 

Regizorul a fost de asemenea adorat în Rusia pentru comedia sa "Dragoste şi porumbei", din 1984, încă una dintre cele mai vizionate la televiziunea rusă. Menşov, care a regizat zece filme, a predat regia la VGIK.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel