Cum vă dați seama că aveți INTOXICAȚIE cu APĂ. Poate fi periculoasă și chiar mortală

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Jacek Dylag
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Jacek Dylag

Nu este o noutate faptul că apa este foarte importantă. S-au scris multe despre cum să determinați cantitatea pe care ar trebui să o beți în fiecare zi și apoi să găsiți modalități creative de a atinge acest obiectiv. Ceea ce ar putea fi un șoc, totuși, este că poți bea de fapt prea multă apă - și acest lucru ar putea fi foarte periculos pentru sănătatea ta. Iată ce trebuie să știți despre otrăvirea cu apă.

Ce este otrăvirea cu apă?

Otrăvirea cu apă sau intoxicația cu apă apare atunci când bei atât de multă apă încât în celulele tale există prea multă apă, potrivit Dr. Dan Brennan, care a scris despre acest subiect pentru WebMD. Aceste celule se umflă, iar cele din creier pot provoca presiune în creier, astfel încât s-ar putea să devii confuz, somnoros sau să ai dureri de cap. Dacă acest lucru continuă, ai putea ajunge să ai tensiune arterială ridicată sau un ritm cardiac scăzut.

Sodiul este afectat în special de suprahidratare, care poate duce la o afecțiune numită hiponatremie. Atunci când concentrația de sodiu din sânge este anormal de scăzută, vă puteți simți greață, puteți vomita, aveți dureri de cap, sunteți confuz, aveți mai puțină energie, deveniți iritabil sau agitat, aveți slăbiciune sau spasme musculare sau chiar puteți avea convulsii sau intra în comă. În cazuri grave, puteți muri.

Cum veți ști dacă ați băut prea multă apă?

Conform WebMD, urmărește culoarea urinei tale. Nu ar trebui să fie limpede prea des, deși acest lucru este subiectiv. De asemenea, ține cont de faptul că, contrar credinței populare, felul în care arată urina ta reflectă ceea ce corpul tău încearcă să elimine, nu ceea ce este de fapt în corpul tău în acest moment.

Ar trebui să urinezi de aproximativ șase până la opt ori pe zi, în medie, deși dacă ești un mare băutor de apă sau cafea, te poți aștepta să mergi până la 10 ori. Doar țineți evidența și asigurați-vă că nu depășiți prea des acest număr.

Simptomele enumerate mai sus, cum ar fi greața sau lipsa de energie, pot fi asemănătoare cu simptomele deshidratării, dar nu vă lăsați păcăliți de corpul dumneavoastră să beți mai multă apă. Uitați-vă la decolorarea mâinilor, picioarelor și a buzelor. Atunci când sunteți suprahidratat, acestea se pot umfla sau se pot decolora.

Așadar, cum ne dăm seama că este prea multă apă?

Într-un caz care a făcut obiectul unei cercetări publicate în Journal of Clinical Pathology, s-a estimat că o femeie de 64 de ani a consumat între 30 și 40 de pahare de apă în noaptea dinaintea morții. Aceasta este o cantitate considerabilă pe care probabil că nu te apropii nici pe departe de cea pe care o potrivești, dar cantitatea de care ai cu adevărat nevoie este destul de subiectivă. Ea se bazează pe constituția corpului tău, pe climatul în care trăiești, pe sexul tău și pe cât de multă activitate fizică faci. În 2019, un medic a declarat pentru Lifehacker că femeile ar trebui să țintească puțin peste doi litri (sau nouă căni) de lichide totale în fiecare zi, în timp ce bărbații ar trebui să ajungă la trei litri (sau 13 căni). Dacă faceți exerciții fizice, vă aflați într-un climat cald sau uscat, consumați multe diuretice (cum ar fi băuturile cu cofeină) sau luați medicamente care necesită un consum mai mare de apă, veți avea nevoie de mai mult.

Vestea bună este că organismul tău îți va spune când îți este sete - și ar trebui să îl asculți. WebMD recomandă să fii "conștient de momentul în care corpul tău are nevoie" de apă. Deși probabil că nu vă va fi dăunător să încercați să atingeți un obiectiv arbitrar de consum de apă în fiecare zi, încercați în schimb să practicați consumul conștient și să sorbiți doar atunci când vă este sete.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel